Laste vegandieedile panemine võib Belgias tähendada vanglakaristust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Lastearstide otsus ei keela veganismi.
Lastearstide otsus ei keela veganismi. Foto: Martin Novak / PantherMedia / Martin Novak

16. mail andis Belgia kuninglik meditsiiniakadeemia välja soovituse, mis teeb lihtsamaks lapsevanemate arreteerimise, kes sunnivad oma lapsi vegandieeti jälgima ning tekitavad sellega lastele terviseprobleeme.

Akadeemia otsustas, et veganism ei ole laste puhul eetiline, sest võib kasvavatel lastel viia terviseprobleemide tekkeni, vahendab Quartz Belgia ajalehte Le Soir.

Loomsest toorainest vaba dieet ei ole tehniliselt keelatud ja otsust ei võrdsustata ilmtingimata veganitest laste hooletussejätmisega. Siiski teeb see lihtsamaks oma lapsi rangetele dieetidele panevate ja sellega neil terviseprobleeme põhjustavate lapsevanemate vastutusele võtmise.

Lapsed võivad vegandieeti jälgida, kui see toimub meditsiinilise järelvalve all, tehtud on regulaarsed veretestid ja võetakse vajalikke toidulisandeid, kinnitasid Belgia lastearstid. Vanemad, kes neid soovitusi ei jälgi, riskivad aga kahe aastaga vanglas, trahvide ja võimalusega, et nende lapsed viiakse hoolekandeasutusse, kui neil esineb veganlusega seostuvaid terviseprobleeme.

Arvamused veganluse sobivuse osas lastele varieeruvad üle maailma. Belgia raporti avaldanud lastearstide sõnul suureneb kasvavate laste vajadus valkude ja rasvhapete järele, mis tuleb kehasse viia just loomse toiduga. Lastearstide sõnul võib toitumise puudujääkide mõju kesta terve elu ning neid ei saa hiljem tagasi pöörata. Ameerika lastearstide akadeemia ei ole aga vegandieedi vastu. Nende sõnul on veganlusest tingitud arenguhäired väga harvaesinevad ning hästi planeeritud taimne toitumine on lastele ja imikutele turvaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles