Teisel elunädalal raske operatsiooni läbinud Johann-Roger vajab hingamiseks masinaparki

PM Tervis
Copy
Johann-Roger saaks elada kodus, kui seal oleks hingata aitav masinapark.
Johann-Roger saaks elada kodus, kui seal oleks hingata aitav masinapark. Foto: Erakogu

Väike Johann-Roger on veetnud kõik oma viis elukuud haiglas. Kaheksandal elupäeval avastasid arstid tal kaasasündinud hinge- ja söögitoru vahelisse ühenduse ehk fistuli, päev hiljem tegi ta läbi raske operatsiooni, kuid operatsiooni piirkonda tekkinud liigse armkoe tõttu vajab ta nüüd hingamisaparaadi abi ning pidevat aspireerimist.

Arstid oleksid valmis Johann-Rogeri lõpuks haiglast koju oma pere juurde lubama, aga paraku pole tal seal vajalikku masinaparki. Haigekassa kompenseerib lapsele eluliselt olulistest seadmetest ning tarvikutest vaid üksikuid. Rohkem kui 7000 euro väärtuses aparaate ja vahendeid tuleks perel endal muretseda.

Kuna perel sellist summat kusagilt võtta pole, palusid nad TÜ Kliinikumi Lastefondi abi. Lapse koduseks jälgimiseks ja hoolduseks on vaja aspiraatorit, pulssoksümeeterit, ambukotti jpm. Igakuiselt lisanduvad mitmesaja euro väärtuses trahheostoomi hooldustarvikud ning näiteks hingamisaparaadile vajalik destilleeritud vesi, mille kulu ühes kuus on 288 eurot. Kahjuks ei hüvita neid vahendeid haigekassa ega sotsiaalkindlustusamet ning nende soetamine paneb raske ja sügava puudega pered majanduslikult keerulisse olukorda.

«On lubamatu, et haigele lapsele eluliselt vajalikud meditsiiniseadmed ja tarvikud tuleb muretseda annetajate toel,» ütles Lastefondi tegevjuht Kadri Org. «Kui muidu rõhutab haigekassa oma tegevuses kulutõhususe põhimõtet, siis siin on haigekassa valmis tasuma kalleid haiglaarveid, kuid mitte võimaldama vajalike seadmete ja tarvikute kompenseerimisega lapsele turvalist elu oma perekonna juures,» lisas ta.

Johann-Rogeri kojusaamisele saad kaasa aidata, tehes annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja märkides selgitusse «Johann-Roger»:

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Luminor IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813
  • Coop IBAN EE824204278603586607

Haigekassa tegeleb murega

Haigekassa avalike suhete osakonnast kinnitati, et nende usaldusarst on pere murega tuttav ja suhtleb Tartu Ülikooli Kliinikumiga (TÜK). Haigekassa rahastab nii pisipoisile vajaliku kunstliku hingamise ventilaatori(respiraatori) kui ka aspiraatori kodus kasutamist. Need peaks perekond saama TÜKi kaudu ja haigekassa tasub mõlema seadme eest tervishoiuteenuste loetelus oleva koduse teenuse hinnaga.

Lisaks on haigekassa meditsiiniseadmete loetelus mitmed vajalikud tarvikud olemas, kuid kahjuks need ei sobi nii pisikesele lapsele. Teeme hetkel tööd, et väikelastele vajalikud tooted loetellu saaksid ehk vaatame üle tarvikute suurused, komplektid ja hinnad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles