5 kodust vahendit, millega leevendada sääsehammustuse sügelust

PM Tervis
Copy
Sääsehammustusest tekkiva sügeluse vaigistamiseks saad appi võtta kodus leiduvad vahendid: söögisooda, kaerahelbed, mee, aaloe ja jää.
Sääsehammustusest tekkiva sügeluse vaigistamiseks saad appi võtta kodus leiduvad vahendid: söögisooda, kaerahelbed, mee, aaloe ja jää. Foto: Jolanta Dąbrowska / PantherMedia / Jolanta Dąbrowska

Kui satud sääserünnaku ohvriks, saad ees ootavat sügeluse painet leevendada kodus tõenäoliselt juba olemasolevate vahenditega.

Kaerahelbed

Kaerahelbed võivad leevendada sügelust ja paistetust, kuna nendes sisalduvad ärritust vähendavad ained, vahendab Healthline.

Tee ise kaerahelbepasta, segades kokku võrdsetes kogustes kaerahelbeid ja vett, kuni moodustub kördilaadne segu. Tõsta lusikatäis segu marlile ja aseta pastaga kaetud pool vastu nahka. Hoia seda seal kümme minutit, siis pühi nahk pastast puhtaks.

Kui sul on palju sääsehammustusi, proovi hoopis kaerahelbevanni. Puista tassitäis kaerahelbeid sooja vannivette. Võiksid selles liguneda 20 minutit, aeg-ajalt sääsehammustustele vees heljuvaid kaerahelbeklompe hõõrudes.

Purustatud jää

Külmad temperatuurid ja jää võivad vähendada põletikulisi protsesse. Samuti muudab külm naha tundetumaks, mis võib anda kohest, kuid siiski lühiajalist leevendust.

Aseta sääsehammustusetele kotike purustatud jää- või jääkuubikutega. Ära jäta jääd nahale kauemaks kui viieks minutiks, kuna pikem kokkupuude võib seda kahjustada. Võid panna naha ja jää vahele ka barjääri, näiteks käteräti, nii saad külmakoti jätta kohale veidi kauemaks.

Mesi

Meel on antibakteriaalsed ja põletikuvastased omadused. Seda on kasutatud sadu aastaid nii valusa kurgu kui katkiste kohtade ravitsemiseks.

Tilgake mett sääsehammustusele vähendab koha põletikulisust ja kiusatust seda sügada.

Aaloe

Aaloel on põletikuvastased omadused ja see aitab ravida väikseid haavu ja leevendada infektsioone. Sestap on see hea ka putukahammustuste raviks.

Söögisooda

Seda leidub pea igas köögis ja sel on mitmeid kasutusvõimalusi. See võib pakkuda leevendust ka sääsehammustuste puhul.

Söögisooda pastat on väga kerge valmistada – võta teelusikatäis ainet ja sega see kokku umbes sama hulga veega. Kanna pasta sääsehammustusele ja jäta sinna kümneks minutiks, seejärel pese see nahalt maha. Kui söögisooda kutsub esile nahaärrituse, eemalda see koheselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles