Raport: kõik beebid on sündides võrdsed, sõltumata nende rahvusest või nahavärvist (3)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Oxfordi ülikooli teadlased korraldasid laiapõhjalise uuringu, millest selgus, et beebid, kes sünnivad sarnasesse keskkonda, arenevad võrdselt, hoolimata geograafilisest asukohast või rassist. Uuringuga lükatakse ümber väärarusaam, justkui mõjutaks klassi- või rassikuuluvus intelligentsust.

Tegemist on esmakordse sellesarnase uurimusega. Teadlased jälgisid pika aja jooksul laste füüsilist ja intellektuaalset arengut, alustades eostamise ajast kuni kaheaastaseks saamiseni. Uringus osalesid lapsed üle terve maailma.

«Igas faasis oli näha, et tervetel emadel on terved lapsed ja et terved lapsed arenevad kõik täpselt samal kiirusel,» ütles professor Stephen Kennedy, kes on Oxfordi perinataalse tervise instituudi direktor. «Pole vahet, kus sa elad, ei loe, mis värvi on su nahk, ei loe, mis on su rass ja rahvus – võtmeks on korralik meditsiiniline abi ja toituumine.»

Projektis osales ligi 60 000 ema ja beebit, kelle arengut jälgiti juba üsas, vahendab The Telegraph. Seejärel jälgiti 1300 lapse arengut. Emad olid pärit erinevatest kohtadest, näiteks Brasiiliast, Indiast, Itaaliast ning nad valiti uuringusse selle põhjal, et nad elasid kõik sarnastes puhastes linnakeskkondades. Kõigi lapsed näitasid sarnast füüsilist ja intellektuaalset arengut.

«On jätkuvalt palju inimesi nii teadus- kui muudes ringkondades, kes arvavad, et intellekti määravad geenid, ja et keskkond, milles sa elad, milles elasid su vanemad ja vanavanemad ning nende tervislikud ja toitumuslikud näitajad polegi olulised,» ütles professor Kennedy. «Noh, see pole ilmselgelt nii.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles