Suur avastus: insulti põhjustavates trombides tegutsevad suubakterid (1)

PM Tervis
Copy
Suus levivad bakterid võivad põhjustada vereringesse sattudes südameklappide põletikku ja on tõendeid, et võivad ka otse aktiveerida vereliistakuid, mistõttu tekivad trombid.
Suus levivad bakterid võivad põhjustada vereringesse sattudes südameklappide põletikku ja on tõendeid, et võivad ka otse aktiveerida vereliistakuid, mistõttu tekivad trombid. Foto: Horst Petzold / PantherMedia / Horst Petzold

Hea suuhügieen võib ennetada insulti. Seda väidavad teadlased, olles avastanud suubakterite DNA jälgi vereklompidest, mis põhjustasid inimestel insuldi.

Tampere ülikooli teadurid uurisid 75 inimest, kes said erakorralist ravi isheemilise insuldi tagajärjel ja viibisid Tampere ülikooli haigla akuutse insuldi üksuses, kirjutab Medical News Today

Kõige tavalisem on isheemiline insult, mil arteris olev tromb takistab aju verevarustust. Patsientidele oli tehtud trombektoomia, mille käigus eemaldatakse arteritesse paigutatud kateetrite kaudu verest trombid.

Kui uurijad saadud proove analüüsisid, avastasid nad, et 79 protsenti trombidest sisaldas kõige tavalisemate suubakterite DNA-d. Enamus nendest olid Streptococcus mitis tüüpi.

Oraalsete bakterite hulk insulti põhjustanud vereklompides oli palju kõrgem kui mistahes muudes samalt patsiendilt võetud proovides.

Uurijad leidsid juba varem, et infarkte, veenide ning jalgade tromboosi põhjustanud vereklombid sisaldasid suus levivad bakterid. Samuti leidus neid aju aneurüsmides.

Uurijad märgivad, et ka kõige tavalisemad suubakterid võivad vereringesse sattudes põhjustada põletikke, näiteks südameklappides. Samuti on tõendeid, et bakterid võivad ise aktiveerida vereliistakuid ja seega vererakkude kleepumist, mille tagajärjeks on trombid.

Eksperdid rõhutavad uuringutulemuste valguses, et rutiinne hammaste hooldus on insuldi ennetamisel ülimalt oluline osa.

Uuring ilmus teadusajakirjas Journal of the American Heart Association.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles