Katkujuur aitab allergikuid

Toivo Niiberg
, psühholoog
Copy
Katkujuure lehti kogutakse raviotstarbeks juunis-juulis, kui need on saavutanud täissuuruse.
Katkujuure lehti kogutakse raviotstarbeks juunis-juulis, kui need on saavutanud täissuuruse. Foto: Erakogu

Igal kevadel saabub aeg, mil allergikute ninad hakkavad jooksma, kipitama ja ummistuma. Põhjuseks heinapalavik.

Meditsiiniringkondades riniidi nime all tuntud häda ravitakse tavaliselt selliste ravimitega nagu Zyrtec ja Claritin. Kahjuks kaasneb nendega sageli unisus ja hindki pole odav. Euroopa teadlased on aga taasavastanud loodusliku vahendi, mis suudab heinanohu sümptomeid tõhusalt leevendada, tekitamata uimasust – katkujuure õitest või lehtedest tee.

Katkujuur, rahvapäraselt suur kobruleht, on meil paiselehe ja sinilille kõrval üks esimesi õitsejaid. Eestis kasvab veekogude liivastel kallastel valkjate õite ja kolmnurkjate lehtedega villane katkujuur (P. spurius). Villane katkujuur on kuni 25 cm kõrgune hargneva roomava risoomiga püsik. Vars, lehtede alapind ja leherootsud on valgeviltjad. Lehed, mis on juurmised ja pikarootsulised, ilmuvad pärast õitsemist. Lehelaba on kolmnurkjas-südajas ja ebaühtlaselt hambuline.

Punakate õite ja suurte südajas-ümmarguste lehtedega, varem ilu- ja ravimtaimena kasvatatud harilik katkujuur (P. hybridus) kasvab metsistununa niisketes kohtades asulate lähedal ja peamiselt vanades mõisaparkides veekogude kallastel. Varakevadises hallikaspruunis maastikus torkavad katkujuure umbes paarikümne sentimeetri kõrgused erk­roosad pöörisetaolised liitõisikud väga hästi silma.

Pärast õitsemist ilmuvad tumerohelised juurmised lehed on väga suured. Nende pikarootsuliste laisüdajate lehtede läbimõõt võib ületada isegi 70 cm. Kuna katkujuure seemned meil ei valmi, paljuneb taim juurevõsude abil ning tõenäoliselt on siiani säilitanud oma kunagised keskaegsed kasvukohad. Haapsalus kasvab katkujuur krahviaia selles osas, kus kuni 18. sajandi alguseni asus linna surnuaed ja kuhu maeti ka viimase katkulaine ohvreid.

Vanast ajast teada ravim

Hariliku katkujuure risoomi ja lehti kasutati vanasti katku ja langetõve raviks. Arvatakse, et katkujuur toodi Eestisse keskajal, mil taime juurtest valmistatud ravimist loodeti abi katku vastu.

Rahvameditsiinis on katkujuure värskelt purustatud lehti pandud haavadele nagu paiselehti ja lehtedest tehtud teed joodud köha korral. Kuum lehekompress leevendab reumast ja podagrast tingitud vaevusi.

Lehti kogu raviotstarbeks juunis-juulis, kui need on saavatanud täissuuruse. Noored lehed lõika peenteks ribadeks ja kuivata varjualuses tuuletõmbusega kohas õhkkuivaks. Pakenda riidest või paberist pakendisse ja säilita toasoojas. Säilitusaeg kaks aastat.

Risoome korja ja kuivata sügisel septembris-oktoobris, kuivata kiiresti 50–60 kraadi juures. Säilitusaeg kolm aastat.

Hariliku katkujuure kuivatatud õitest tee on hea bronhiidi vastu, õisi võib lisada ka teiste köhateede koostisesse. Väga tõhus köha- ja bronhiiditee on kuivatatud katkujuureõite ja hariliku sireli õite segu vahekorras 1 : 1.

Võta 1 sl katkujuure kuivatatud õisi klaasi keeva vee kohta, keeda mõni minut, lase paar tundi tõmmata ja kurna. Tarvita köha ja külmetushaiguste korral pool klaasi 3–4 korda päevas enne sööki.

Rahvameditsiinis on katkujuure värskelt purustatud lehti pandud haavadele nagu paiselehti ja lehtedest tehtud teed joodud köha korral.

Allergiliste reaktsioonide mahendamiseks on mõjusam kuivatatud katkujuure lehetee. Võta 1 tl kuivatatud lehti klaasi keeva vee kohta, lase pool tundi tõmmata ja joo kolm korda päevas 1 sl kaupa enne sööki.

Katkujuure kuivatatud risoome on kasutatud põletikuvastase, valuvaigistava ja maohaavandtõve ravimina.

Risoomitõmmise valmistamiseks võta 2 kuhjas tl jämedalt purustatud kuivatatud risoomi. Peale vala klaas keeva vett ja keeda tasasel tulel kaane all 15 minutit, lase 30 minutit seista ning kurna. Tarvita neljandiku klaasi kaupa 3–4 korda päevas enne sööki. Sobib mao- ja kaksteistsõrmiku haavandtõve, kõhugaaside, köha, peavalu ja bronhiidi korral.

Kuid nagu kõigi ravimtaimedega, tuleb ka katkujuure tarvitamisega olla ettevaatlik. Igasuguste kõrvalnähtuste ilmnemisel tuleks manustamine lõpetada. Ravikuuride kestus ei tohi ületada kahte nädalat. Siis tuleks pidada paar nädalat vahet ja vajadusel kuuri korrata.

Hariliku katkujuure ekstrakti kapsleid müüakse meie looduspoodides kui migreeni ja peavalu vähendavat looduslikku ravimit.

Kasvab jõudsalt

Katkujuured on suurte parkide ja haljasalade pinnakattetaimed, kus võivad pakkuda huvitavat vaheldust ja kontrasti. Kasvab hästi varjus, poolvarjus ja päikesepaistelises kasvukohas, kus kasvatab ka kõige suuremad lehed.

Katkujuured kasvavad suuremate kogumikena ja levivad meie kliimas vegetatiivselt, seda üsna jõudsalt mööda ümberkaudseid puujuuri. Kasutada võib nii harilikku katkujuurt kui ka jaapani katkujuurt (P. japonicus), mille neerjad lehed on 50–80 cm laiused, variatsioon giganteus’el aga isegi kuni 150 m laiused. Jaapani katkujuurel on olemas kirjulehine vorm ‘Variegatus’, mis eelistab pigem poolvarju. Parim istutusaeg on kevadel õitsemise lõpul, kui lehed alustavad kasvu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles