Aeg on lõpuks uskuma hakata: ülitöödeldud toidud lühendavad eluiga

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Sõõrikud ja kohv on väga suhkrurikkad.
Sõõrikud ja kohv on väga suhkrurikkad. Foto: Barbara Neveu / PantherMedia / Scanpix

Ülitöödeldud toitude (vorstid, jäätis, pitsa jm) sage söömine suurendab enneaegse surma riski hüppeliselt suisa 62 protsenti, näitab uus uuring.

Briti meditsiiniajakirjas (BMJ) avaldatud kaks uuringut leidsid seose rasva- ja suhkrurikaste toitude ning suurenenud südamehaiguste ja insuldi riski vahel, edastab Independent. Üks uuring näitas, et neil, kes söövad igapäevaselt vähemalt neli portsjonit ülitöödeldud toite, oli suremusrisk 62 protsenti suurem kui neil, kes tarbisid vähem kui kaks portsjonit selliseid sööke. Iga lisanduv portsjon tõstis varase surma riski aga ligi viiendiku võrra (18 protsenti).

Prantsuse ja Hispaania teadlaste leiud näitavad taas, et väga töödeldud toitude söömine võib olla üks süüdlane tervisehädades ja rasketes haigustes nagu vähk ja rasvumine. Esimeses uuringus võtsid Pariisi Ülikooli teadlased luubi alla enam kui 105 000 inimese toitumisharjumused ja tervisenäitajad. Viieaastase jälgimise käigus selgus, et need, kes sõid enim töödeldud toite, olid ka suurimas insuldi, infarkti ja muude südame-veresoonkonna haiguste riskigrupis. Haigusrisk suurenes 11-13 protsenti iga korraga, mil selliste toitude osakaal menüüs kümnendiku võrra kasvas.

Teises uuringus vaatlesid Hispaania Navarra Ülikooli teadlased ligi 20 000 täiskasvanu toitumisharjumusi ja tervisenäitajaid perioodil 1999-2014. Selles uuringus selguski, et neli portsjonit ülitöödeldud toite päevas võrdus rohkem kui poole võrra suurenenud varase surmariskiga. Teadlased hoiatasid, et inimesed peavad muutuma teadlikumaks oma toidulaua osas ning kaaluma töödeldud liha ja valmistoitude vahetamist naturaalsemate vastu. Lisaks rõhutasid nad, et kaasaegne elustiil tähendab, et töödeldud ja valmistoidud moodustavad juba kuni 60 protsenti keskmise inimese päevasest energiatarbimisest.

«Ülitöödeldud toitude tootmise ja tarbimise kiire kasv võib järgnevatel aastakümnetel oluliselt kasvatada südame-veresoonkonna haiguste esinemist. Tõendeid aina koguneb, üha rohkem tehakse sõltumatuid uuringuid, mis loovad seose ülitöödeldud toitude ja kahjulike tervisemõjude vahel,» nentis Mathilde Touvier Pariisi Ülikoolist.

Hiljuti kinnitasid ka USA riikliku terviseinstituudi teadlased oma uuringus, et rohkelt töödeldud toite tarbivad inimesed söövad rohkem ja kiiremini ning võtavad kaalus kiirelt juurde. Keskmiselt söövad nad päevas 500 lisakilokalorit ning võtavad kahenädalase perioodi järel kilo kaalus juurde. Kontrollgrupp, kes sõi vähem töödeldud toite (värskeid salateid, lahjat tailiha, teravilju, pähkleid-seemneid jm), aga kaotas kilosid.

Väga töödeldud toitudeks peetakse hommikusöögihelbeid, juustu, soolaseid ja magusaid näkse (krõpsud, küpsised jm), osa lihatooteid (peekon, vorst, sink, salaami jm), pagaritooteid (koogid, biskviidid), magusaid karastusjooke jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles