Alzheimeri tõve varases tekkes omab rolli kolesterool

PM Tervis
Copy
Kolesteroolil on seos varase Alzheimeri tõve tekkega.
Kolesteroolil on seos varase Alzheimeri tõve tekkega. Foto: Michael Biehler / PantherMedia / Michael Biehler

Miljonid elavad mälu ja üldist võimekust kahjustava Alzheimeri tõvega. Põhjused ja riskifaktorid pole kivisse raiutud ja pakuvad teadlastele endiselt mõtteainest. Kas kolesterool võib olla üks suur kurjajuur haiguse varase alguse korral?

USAs on 200 000 inimest, kel on varase algusega Alzheimer ehk neil on haigus diagnoositud enne 65. eluaastat, kirjutab Medical News Today.

Ainus kindel riskifaktor on geneetika, täpsemalt geenivariandi APOE E4 esinemine, mil on samuti seos suurema hulga kolesterooli esinemisega veres.

Varasemad uurimused on samuti viidanud, et Alzheimeri tõve esinemine võib olla ajendatud kõrgest «halva» kolesterooli tasemest. See kuhjub arterites, takistades verevoolu ja tõstes inimese südame-veresoonkonna probleemide riski.

Teadusajakirjas JAMA Neurology ilmunud uuringus tuuakse välja seos vereplasma kõrge «halva» kolesteroolisisalduse ja Alzheimeri vahel.

Uurijad avastasid, et varase Alzheimeri algusega patsientide hulgas kandis 10 protsenti APOE E4 geenivarianti. Vereplasmat uurides ilmnes, et kõrge «halva» kolesteroolitasemega inimestel oli suurem tõenäosus saada varane Alzheimeri diagnoos kui selle madala tasemega eakaaslastel. «Heal» kolesteroolil ei olnud Alzheimeri tekkega seost.

Uurijad soovitavad Alzheimeri ennetamiseks hoida silm peal oma kolesteroolitasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles