Nipid rannapäeva järel

Apotheka
Copy
Foto: Apteekide Ühisus OÜ

Pikal rannapäeval on mitmeid võimalusi, kuidas soolane vesi päike ja tuul võivad juustele ja nahale kahju teha. Kui nahal ilmnevad päikesepõletuse tunnused või juuksed on tavapärasest kuivemad, on mõned nipid, mida oma ilu hoidmiseks ja taastamiseks teha, kinnitab Iluteek.ee iluekspert Riin Liplik.

Rahusta põlenud nahka

Kuuma rannapäeva järel võib nahk olla liigsest päikesest kahjustatud, kuumav või isegi punetav ja valus. Selle vastu aitab kõige paremini naha jahutamine ja niisutamine. Kõigepealt tuleks nahka jahutada käies jaheda duši all. Kindlasti tuleb vaadata, et vesi ei oleks liiga kuum ning dušigeel või seep oleks nahale õrn. Näiteks sobib Babe vedel õliseep, mis võtab ära naha sügeluse ja pingul tunde, sest sisaldab omega 3, 6 ja 9 rasvhappeid, mis taastavad nahka, muudavad selle elastseks ning pehmeks. Samuti rahustab nahka Avene Xeracalm A.D lipiide taastav pesemisõli, kuna selle koostises on Avene rahustav allikavesi. Pesemisõli sisaldab nahaomaseid lipiide, mis aitavad taastada, toita ja tugevdada naha loomulikku kaitsebarjääri, vähendades välistegurite mõju, lisaks on selles patenteeritud I-modulia kompleks, mis leevendab kuiva naha sügelust ning vähendab väga tundliku naha punetust ja ärritust. ABC teepuuõli pesugeel värskendab ning taastab naha niiskustasakaalu tänu oma teepuuõli sisaldusele.

Pesemise järel on mõistlik kasutada mõnd Aloe Vera toodet, kuna need üksnes ei niisuta nahka tänu oma suurele veesisaldusele vaid pakuvad ka jahutavat efekti. See on parim viis, kuidas oma nahka pärast päikese ja tuule käes olemist poputada.

Raske põletuse korral on ilmselt vajalik tarvitada valuvaigisteid ja suhelda ka oma perearstiga, kes saab vajalikke ravimeid välja kirjutada või suunata nahaarsti vastuvõtule.

Niisuta keha

Soojal päeval tuleb jälgida oma vedelikutarbimist, tuletab Riin meelde. „Kuuma ilmaga ei pruugi me tähele panna, et tegelikult higistame rohkem kui muidu ja seepärast kipub ka meie nahk rohkem kuivama.“ Seepärast tuleks kindlasti juba enne randa minekut ning rannas olles piisavalt vett tarbida või süüa mahlaseid puuvilju ja marju, mille valik on suvel väga lai. Ka nahka saab niisutada juba rannas olemise ajal pihustades sellele aeg-ajalt mugavalt spreipudelisse pakendatud termaalvett. Lisaks tuleb nahka peale rannas viibimist kindlasti niisutada. Head niisutajad on sellised, mis sisaldavad aloe verat, et leevendada päikesepõletust, aga ka spetsiaalselt päevitamise järgseks kasutamiseks mõeldud tooted, näiteks Bionike Defence Sun päevitusjärgne niisutav palsam, mis sisaldab erilist pro repair kompleksi, et võidelda päikese poolt põhjustatud kahju vastu ja stimuleerida naha loomulikke taastumismehhanisme. Hästi aitab nahal taastuda ka Avene Sun päevitusjärgne taastav kreem-geel, kuna jahutab nahka, niisutab ja leevendab naha punetust ja ketendust tänu Avene termaalvee sisaldusele. Sebamed päevitusjärgne palsam jahutab ja pehmendab nahka, see sisaldab mitmeid nahka pehmendavaid ja rahustavaid komponente nagu kakaovõi, glütseriin ja E-vitamiin, mis aitavad päikesest põlenud nahal taastuda.

Kindlasti ei tohiks kasutada peale rannas käimist tugevaid koorijaid, kuna päike on naha tavapärasest palju õrnemaks muutnud ning koorides kahjustame seda veelgi.

Ära unusta nägu

Nägu, nagu ka ülejäänud keha, tuleb pärast rannaskäiku esimesel võimalusel pesta. Seda selleks, et eemaldada nahalt päevituskreemi, higi, merevee ja liiva jäljed. Juhul kui nahk ei ole kõvasti päikest saanud, võib seda koorida õrna kooriva vahendiga. Seejärel peaks näonahka niisutama, võimalusel kreemiga, mis sisaldavad C- või E-vitamiini. Kui igapäevases nahahoolduses on kasutusel mõni muu kreem, saab nahale vitamiine pakkuda näiteks ampullidega. Sobivad tooted on Dr.Grandel Cell Repair ampullid või Monoderma vitamiin E 5% ampullid, mis kaitsevad nahka fotovananemise eest. Pigmendilaikude ning päikesekiirgusest tingitud kahjustuste puhul sobivad Monoderma vitamiin C 10% ampullid näole Hea on kasutada ka näomaski. Rannapäeva järel sobivad maskid, mis sisaldavad roosivett või aaloed. Näiteks IT'S SKIN aaloe ekstraktiga rahustav mask, mis leevendab ja rahustab ärritunud nahka või IT'S SKIN The Fresh elujõudu andev roosimask, mis taastab naha loomuliku pH taseme, annab elujõudu ja muudab kuiva naha taas pehmeks. 

Tähelepanu huultele

Ka huuled tahavad peale rannas käimist veidi rohkem tähelepanu saada. Isegi kui kasutada rannas päikesekaitsega huulepulka, teevad tuul ja merevesi siiski oma töö, mistõttu võiks kodus pakkuda huultele kosutust hea palsamiga. Näiteks sobib Babe taastav huulekreem, mis pakub nahale vajalikku niisutust, tänu muskusroosi õlile ja sehavõile taastab ja uuendab naharakkusid ning niisutab huuli sügavamate nahakihtideni välja. Huultele pakub toidet ka Dr. Hauschka taastav huulepalsam, mis sisaldab ohtralt taimevahasid ning –õlisid, et huuli rikkalikult toita ning muuta need pehmeks. Kui huuled on saanud tuult ning sellest tingituna kuivad, sobib BioNike Proxera huulepalsam kuivadele huultele, mis sisaldab kuue erineva taime õli ning nelja taime vaha ning muudab huuled kiiresti taas pehmeks ning niisutatuks.

Niiskust ja toitaineid juustele

Liiga palju merevett võib juustele kahju teha, sest soolane vesi kuivatab juuksekarva. Seda peavad eriti jälgima inimesed, kellel on töödeldud juuksed, sest nende juukseotsad muutuvad mere ääres veedetud päeva järel kindlasti kuivaks ja hapraks, räägib Riin. Juuste niisutamiseks tasub kasutada juustesse pihustatavat spreid, näiteks sobib kerge koostisega Baruffaldi Pearl Of Argan juukseõli spray, mis kaitseb juukseid tänu suurele E-vitamiini sisaldusele vabade radikaalide eest. See toidab, niisutab ja kaitseb juukseid ning taastab nende elujõu. Seda võib kasutada päeva jooksul korduvalt, et tagada juustele vajalik niiskus. Kindlasti tuleks randa minnes loobuda alkoholil põhinevatest juuksehooldustoodetest – geelidest ja lakkidest, kuna need soodustavad juuste kuivamist, paneb Riin päevitajatele südamele.

Koju jõudes tuleb juuksed esimesel võimalusel ära pesta ja kasutada niisutavat, võimalusel pähe jäetavat palsamit, või kui on, siis isegi juuksemaski. Palsamitest sobivad Bionike Shine On Nutri palsam kahjustatud juustele, mis taastab kahjustunud ja elutuid juukseid, aga ka intensiivselt niisutav Phyto Phytobaume palsam, mis parandab tänu erinevate taimede ekstraktidele juuste omadusi ja annab tagasi kaotatud elujõu

Juustel tuleks lasta kuivada loomulikult ning loobuda föönist, sirgendajast ning lokitangidest. Eriti hea on kasutada keratiiniga tooteid, sest need niisutavad juukseid, taastavad nende struktuuri ja kaitsevad päikese kahjustuste eest.

Copy
Tagasi üles