Mis juhtuks, kui meil oleks 11 sõrme?

PM Tervis
Copy
Lisasõrmest oleks palju abi.
Lisasõrmest oleks palju abi. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ehkki seda juhtub harva, siis mõned lapsed sünnivad lisasõrmega. Esimest korda võtsid teadlased uurida, kas sellest võiks ka tulu tõusta.

Vastus on «jah». Täiendava sõrme olemasolu lisab võimekust esemete käsitamisel – suisa sel määral, et toiminguid, milleks muidu kulub ära kaks kätt, saaks läbi viia ainult ühega, vahendab Health24.

Freiburg ülikooli, Londoni Imperiaalse kolledži ja Lausanne ülikooli teadurid keskendusid oma uuringus kahele lisanduva sõrmega inimesele.

«Tahtsime näha, kas lisasõrm parandaks veelgi motoorseid oskusi ja annaks täiendava vabaduse,» selgitas uuringu peamine autor Carsten Mehring.

Viidi läbi käitumuslikud eksperimendid, mille käigus uuritavad kasutasid oma käsi ja mille ajal mõõdeti nende ajutegevust.

Teadurid avastasid, et lisasõrmel olid eraldi lihased, mis lasid inimesel kasutada seda eraldi teistest, just nagu täiendavat pöialt. See muudab käefunktsioonid eriliselt tõhusaks ja mitmekesiseks.

Samuti olid lisasõrmele ajus pühendatud eraldi neuronaalsed võrgustikud, mis kontrollisid selle toimimist.

Teadurite arvates on imetabane, et ajul on sellise lisafunktsiooni haldamiseks piisavalt võimekust, nii et ei pea ohverdama millegi muu arvelt.

Uuring avaldati teadusajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles