Miks kiiresti söömine halb on?

Copy
Foto: pexels.com

Kas sa oled ka selline inimene, keda tabab paanika siis kui kõik teised on juba oma taldrikud tühjaks söönud ja hakkad ise ka seetõttu toitu kiiresti alla kugistama? Paraku kaasnevad sellega ka erinevad terviseriskid.

Kiiresti söömine võib tekitada kroonilise kõhuvalu ja tõsta kehakaalu. 

Seedehäired ja kõhuvalu

Seedehäired on üldine söömise tulemus, sümptomiteks võivad olla raskustunne, põletav tunne nagu sööks tuliseid kive. Õnneks kaob ebamugavustunne ära, kui kehal on olnud piisavalt aega, et kogu toit ära seedida, aga kui teie seedehäired on püsivad, rääkige oma arstiga, et veenduda, et seda ei põhjusta muud tüsistused, mis on seotud seedetrakti ebamugavusega, nagu sapikivid või haavandid.

Kaalutõus

Kiiresti söömine võib oluliselt suurendada ülekaalulisuse riski. Sinu kõhul kulub umbes 20 minutit, et ajule öelda, et aitab küll, kõht on täis. Liiga palju ja liiga kiiresti süües, riskid sellega, et kogud lisakaloreid juba enne kui kehal on sulle võimalus öelda, et ta ei vaja neid tegelikult. 

2019. aastal  Nutrients'i väljaandes avaldatud uuring näitas, et need, kes tarbivad toitu aeglasema tempoga suudavad ka näljahormooni ghreliini taset hoida madalamal kui need, kes söövad toitu kiirema tempoga. 

Pikaajalisemad terviseprobleemid

Süües oma toitu liiga kiire tempoga võivad sul ajapikku ilmneda ka mõningad terviseprobleemid, näiteks südamehaiguste oht, insult, kõrge vererõhk, kõrge kolesterooli ja veresuhkru tase. Pea meeles, et kiire söömine võimaldab sul vähem tervislikku toitu valida. Nii võivad negatiivsed mõjud olla mitte ainult energia üleliigse tarbimise, vaid ka lisandite nagu suhkru ja töödeldud ainete sisse söömine, selle asemel tuleks tarbida rohkem puu- ja köögivilju.

Millise tempoga tuleks siis toitu süüa?

Eksperdid on ühel meelel, et kõhul kulub umbes 20 minutit, et öelda, et see on täis. Seetõttu peaksid enne uue toidu sööma hakkamist laskma vana ära seedida ja kui näljatunne taas tekib, siis midagi uuesti süüa, kirjutab livestrong.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles