See tervislik jook aitab paremini magada

PM Tervis
Copy
Parema une tagamiseks ära unusta juua päeva jooksul piisavalt vett.
Parema une tagamiseks ära unusta juua päeva jooksul piisavalt vett. Foto: Leo Lintang / PantherMedia / Leo Lintang

Une kvaliteeti aitab osade uuringute kohaselt parandada piima joomine, samuti peaks see kiirendama uinumist. Isegi, kui teed selle mõnusaks õhtujoogiks muutmiseks soojaks ja segad hulka lusikatäie mett.

«See on üks nendest soovitustest, mida on levitatud väga pikka aega,» ütles CNN`ile Jessica Garay Redmond, Syracuse ülikooli toidu ja toitainete uuringute osakonna professor.

Teadur selgitab, et piim on trüptofaani allikas. See on aminohape, mis võib soodustada uinumist, kuna muutub kehas kaheks unega seotud ajukemikaaliks: melatoniin aitab reguleerida keha loomulikke une- ja ärkveloleku tsükleid ning serotoniin tekitab lõõgastustunnet ja uimasust.

Redmondi sõnul ei ole aga uuringud toonud välja piima ja hea une vahel nii tugevaid seoseid, et väita, et klaasitäis piima võiks kõikidele uinumisel abiks olla. Tulemus võib sõltuda ka psühholoogilisest fenomenist – kui palju inimene selle mõjusse usub.

Redmondi enda hea une saladus on hoopis vesi – kui lähed voodisse ja keha on kerges vedelikuvaeguses, võib see rikkuda kogu une.

Eestis on juhindutud Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) soovitustest, mille kohaselt peaksid mehed saama päevas vähemalt 2,5 ja naised 2 liitrit vedelikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles