Teadlased said kinnitust, et kopsuvähi rakud kasutavad vohamiseks ära neid levinud ühendeid

PM Tervis
Copy
Vähirakk
Vähirakk Foto: Shutterstock

Rootsi teadlased kütsid paari aasta eest kirgi, väites, et antioksüdandid nagu E-vitamiin võivad muuta vähi veelgi elujõulisemaks. Nende leiud vaidlustasid uskumuse, et antioksüdandid aitavad võidelda vähiga.

Nüüd on ilmunud kaks eraldiseisvat uurimust, milles kirjeldatakse, kuidas kopsuvähi rakud kasutavad antioksüdante teistesse kehaosadesse levimiseks, vahendab Medical News Today. Teadurid arvavad, et uued teadmised selle kohta annavad tööriistad üha tõhusamaks vähiraviks.

Vähirakud vajavad ohtralt suhkrut või glükoosi, et hakata vohama ja arenema teistesse kehaosadesse. Selleks on vaja palju energiat, mille saamiseks on tarvilik protsess, mis on kiirem kui tavarakkude kasutuses olev.

Kiire energia tootmisega kaasneb paljude vabade hapniku radikaalide tekkimine, mis põhjustavad rakkudele keemilist stressi.

Käesolevad uurimused, mis tehti inimeste keharakkude ja hiirtega, paljastasid, et vähirakud kasutavad antioksüdante oksüdatiivsele stressile vastu seismiseks ja vohamiseks.

USAs tehtud uurimus näitas, et kopsuvähi rakud kasutavad ära kaht geenmutatsiooni, et toota endale antioksüdante, ületada keemiline stress ja metastaseeruda.

Rootsis tehtud uurimuses sai kinnitust, et kopsuvähi rakud kasutavad toidust saadavaid antioksüdante, et saavutada sama tulemus. Antioksüdantide abil oksüdatiivset stressi vähendades säilitavad vähirakud elujõulisuse paljunemiseks.

Teadlased tahavad käesolevate uurimustega purustada müüdi, et antioksüdantide nagu E-vitamiini abil saab ennetada vähki.

Uurijad leidsid aga ka meetodi protsessi vastu võitlemiseks. Vähirakkude antioksüdantide abil vohamist saab tõkestada, kui peatada valgu BACH1 tootmine või kui kasutada ravimeid, mis ei lase kehas suhkrutel lõhustuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles