5 üllatavat asja, mis juhtuvad kehaga ebapiisava ööune korral

PM Tervis
Copy
Korralik uni on hea tervise alus.
Korralik uni on hea tervise alus. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Kui öösel ei saa sõba silmale, võib sel olla negatiivne mõju tervisele. Kui lammaste lugemine ei aita, rüüpa piparmünditeed ja mõtle unemaale kandvaid ilusaid mõtteid, vältimaks magamatusest kehas toimuvaid järgmisi muutusi, kirjutab Health24.

Aju 

Kui pärast pikka tööpäeva võtad veel ette Netflixi maratoni, võib päev kujuneda 20 tunniseks. Aju jaoks on sellises olekus järgmise päeva alustamine nagu purjus peaga auto juhtima asumine. Ürita magada vähemalt kuus tundi.

Keha

USA-s tehtud uuringu kohaselt tõuseb rasvumise tõenäosus 15 protsenti, kui magada öösel viis tundi või vähem. Selle taga on ainevahetust ja söögiisu reguleerivate hormoonide greliini ja leptiini taseme tõus ebapiisava une korral. Võid nende tootlikkuse «külmutada», kui sead temperatuuri toas 18 kraadi peale või madalamaks – see käivitab termogeneesi, mis aitab kaalu kärpida.

Organid

Inimestel, kes saavad ainult viis tundi magada, on tavaliselt suurem südame-veresoonkonna haiguste risk ja nad võivad muutuda insuliiniresistentseks. Uurimuses leiti, et kui jalutada viis korda nädalas 30 minutit, võid ennetada insuliiniresistentsust.

Pikkus

Kasvuhormoon aitab reguleerida ainevahetust ja isegi juuste kasvu. On tõestatud meetodeid kasvuhormooni taseme tõstmiseks - näiteks kükid -, aga une ajal eritub seda kõige rohkem, 60-70 protsenti vajalikust koguhulgast.

Nahk

Keha kasutab uneaega, et eemaldada nahast toksiinid. Napilt magavate inimeste nahk ilmutab enneaegseid vananemise märke. Selle vältimiseks suundu õigel ajal linade vahele, nahka kenasti niisutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles