Suur uuring: insuldirisk kasvas selle vitamiini ja mineraalaine koostoimes

PM Tervis
Copy
Oomega-3 rasvhapped tulevad aga kasuks.
Oomega-3 rasvhapped tulevad aga kasuks. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Teadlased analüüsisid miljonit inimest hõlmanud 227 teadusuuringu põhjal, millised dieedid ja toidulisandid toetavad südametervist ning aitavad tagada pikema elu. Selgus, et teps mitte kõik populaarsed lisandid ei ole kardiovaskulaarse tervise seisukohast neile omistatud imeliste omaduste väärilised.

Teadusajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud uuringus vaadati 16 ühendi mõju südamele: seleen, multivitamiinid, raud, foolhape, kaltsium, beetakaroteen, antioksüdandid, oomega-3-rasvhapped ja vitamiinid A, B, B-3, B-6, C, D, ja E.

Toitumisalastest sekkumistest uuriti muudetud rasvasisaldusega dieedi, vähendatud küllastunud rasva hulgaga toitumiskava, vähendatud soolakoguse (normaalse ja kõrge vererõhuga inimestel), Vahemere dieedi, oomega-6-rasvhapete suuremat tarbimise ja oomega-3-rasvhapete kõrgema tasemega menüü mõju.

Uuringu peamine autor, doktor Safi Khan Virginia ülikoolist tõdes, et osal sekkumistel on tõepoolest positiivne mõju, vahendab Medical News Today. Näiteks väiksem soolasisaldus toidus normaalse vererõhuga inimeste puhul tähendas madalamat enneaegse surma riski.

Samuti ilmnes, et oomega-3-rasvhapped pakuvad kaitset südamehaiguste ja infarkti eest.

Foolhappe suurem tarbimine seostus aga veidi madalama insuldiriskiga.

Uurijad leidsid, et muud ühendid ja toitumisalased sekkumised ei kaitsnud südameprobleemide ja enneaegse surma eest märkimisväärselt. Üllatuslikult, D-vitamiini ja kaltsiumi koos tarbimine seostus hoopis kõrgema insuldiriskiga, ehkki vaid mõnevõrra.

Teadurid ütlevad, et uuringu tulemused pole täielikud, kuna neil puudusid paljuski andmed inimeste soo, kehamassiindeksi, diabeedi ja südame-veresoonkonna haiguste ajaloo kohta. Nad loodavad aga, et analüüsitulemused aitavad spetsialiste ravijuhiste loomisel ja rakendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles