Leiti, miks võib Alzheimeri tõbi sagedamini naisi tabada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Naistel võib haigus varases staadiumis märkamata jääda.
Naistel võib haigus varases staadiumis märkamata jääda. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Eakate naiste risk haigestuda Alzheimeri tõppe on peaaegu kaks korda suurem kui meestel. Uuringud viitavad, et rolli ei mängi vaid naiste kõrgem eluiga. 

Varasemad uuringud on näidanud, et igas vanuses naistel tekib Alzheimer tihedamini kui meestel. Teatakse ka seda, et geen APOE-4 paistab teatud vanuses naiste riski suurendavat. Samuti võib naistel jääda haigus varases staadiumis diagnoosimata, sest neil läheb verbaalsetes testides meestest paremini, vahendab NBC News

Vanderbilti ülikooli teadlased leidsid sugudevahelised erinevused taus ehk valgus, mis hävitab närvirakke. Teadlased vaatasid 301 normaalse mõtlemisoskusega ja 161 kerge vaimse kahjustusega inimese ajupilti ja kaardistasid kohad, kus tau valk kogunes ning kuidas see närvivõrgustikega seoses oli. Leiti, et kerge kognitiivse kahjustustega naistel oli tau valk rohkem laiali hajunud kui meestel, mistõttu võis järeldada, et see mõjutas rohkemaid aju osasid.

Pikalt on teatud, et naistel läheb verbaalse mälu testides, näiteks sõnade ja nimekirjade mäletamises paremini. California ülikooli teadlased leidsid, et naistel olid need oskused paremini arenenud, olenemata meestega sarnasest kognitiivse võime langusest. Kasutades rohkem kui 1000 eaka inimese ajupilti, leiti sugudevahelised erinevused aju peamise energiaallika, suhkru, kasutamisel. Naiste ajus metaboliseerus suhkur paremini, mis võimaldas kompenseerida dementsuse tekitatud kahju ja tegi haiguse avastamise verbaalse mälu testidega raskemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles