USA-s suri hotellikülaline leegionärihaigusse, mis levib õhukonditsioneeride kaudu

PM Tervis
Copy
Leegionärihaigust kannavad suuresti edasi õhukonditsioneerid. Pilt on illustratiivne.
Leegionärihaigust kannavad suuresti edasi õhukonditsioneerid. Pilt on illustratiivne. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Külastaja suri pärast viibimist tuntud Sheraton Atlanta hotellis leegionärihaigusse ehk legionelloosi. Haigusega on diagnoositud veel 11 hotellikülalist ja 61 võimalikku juhtu on laborites välja selgitamisel, vahendab CNN.

Umbes üks kümnest leegionärihaigusse haigestunust sureb. Ehkki leegionärihaigusest pole palju kuulda, ei ole see tegelikult haruldane. USA-s nakatub sellesse igal aastal 10 000-18 000 inimest. Haigus ei levi inimeselt inimesele, küll aga õhu kaudu - leviala suurendavad õhukonditsioneerid.

Nakatumisriski suurendab reisimine – puhastamata ventilatsiooni-, niisutus- ja kliimaseadmed majutusasutustes, ujumine saastunud veekogus, vahendab Kliinik.ee. Nakatutakse eelkõige sissehingatavas õhus olevate Legionella’sid kandvate veepiiskade kaudu. 

Legionelloos ehk leegionärihaigus on nakkushaigus, mille tekitajaks on bakter Legionella pneumophila. Neid baktereid võib leida veetorustikest ja kliimaseadmetest, vähesel määral esineb neid ka veekogudes.

Kõige sagedamini haigestuvad nõrgenenud kaitsevõimega üle 50-aastased mehed, eriti kui nad suitsetavad ja põevad näiteks kopsuhaigusi või suhkurtõbe või kui neil esineb kasvajaid. 

Legionelloosi peamisteks avaldusteks on iseparanev gripitaoline kopsumuutusteta palavikuline haigus või ägedalt kulgev kopsupõletik ehk tõeline legionelloos. Kopsupõletik avaldub 1–15 protsendil nakatunutest. Haiguse peiteperiood on 2–14 ööpäeva, misjärel tekivad kopsupõletikule iseloomulikud haigusnähud: kõrge palavik, külmavärinad ja köha. Kaasuda võib lihase ja peavalu. Haigus võib vaatamata õigele ravile olla eluohtlik, eelkõige eakatele inimestele.

Diagnoosimiseks tehakse röntgenipilt kopsudest ning võetakse röga-, uriini- või vereproov. Raviks kasutatakse antibiootikume.

Teadlased nimetasid haiguse leegionärihaiguseks pärast 1976. aastal toimunud puhangut Philadelphias - peamiselt inimeste seas, kes osalesid leegionäride kokkutulekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles