Viis asja, mida ärevuse all kannatav inimene peaks meeles pidama

Lilian Laanepere
Copy
Inimese vaimne tervis mõjutab ka füüsilist tervist.
Inimese vaimne tervis mõjutab ka füüsilist tervist. Foto: Shutterstock

OECD andmetel on kõige levinumad vaimse tervise probleemid Euroopas depressioon ja ärevus. Pea 38 miljonit inimest kannatab ärevushäirete all. Pikaajaline vaimse haiguse põdemine võib vähendada inimese eluiga lausa 10 – 20 aastat.

Lühiajaline ärevus võib tekitada iiveldust, pearinglust, valu rinnus ja hingamisraskuseid. Pikaajaline ärevus hoiab organismi pidevas pingeseisundis. See mõjutab aga aju tegevust nii, et vabaneb suuremas koguses hormoone – kortisooli ja adrenaliini –, et inimene suudaks toime tulla võimaliku ohuga. Pikka aega kestev ärevus võib põhjustada kaalutõusu, seedehäireid, tähelepanuhäireid, mäluhäireid, aga ka raskemaid haigusi nagu südamehaigused ja vähk. Samuti väheneb immuunsüsteemi võime kaitsta organismi haiguste eest.

  1. Kofeiin süvendab ärevuse sümptomeid ning võib isegi esile kutsuda paanikahoo. Kohvi võiks asendada rohelise tee – näiteks matcha- või mateteega.  
  2. Oluline on süüa regulaarselt ning vältida vere suhkrusisalduse järsku kõikumist – regulaarsed toidukorrad hoiavad organismi talitluse stabiilsena ning ennetavad ärevust.
  3. Vedelikupuudus põhjustab lihaspinget, meeleolu ja energia langust ning need faktorid võivad esile kutsuda ärevuse sümptomeid. Oluline on seega juua päeva jooksul regulaarselt piisavas koguses vett.
  4. Ärevuse all kannatavad inimesed võiksid loobuda suitsetamisest. Nikotiin küll ei põhjusta ärevust, kuid suitsunälg ehk sõltuvus ise muudab inimesed närviliseks ning iga suitsukorrale eelnev ärevustunne mõjub organismile negatiivselt.
  5. Tihti otsivad inimesed ärevuse leevendamisel abi alkoholist, kuid alkohol süvendab vaimseid häireid. Alkoholi tarvitamine suurendab depressiooni, meeleoluhäirete, ärevushäirete ja unehäirete riski.

Teadlaste sõnul on ärevuse leevendamise tõhus viis füüsiline aktiivsus. Leiti, et vaid kümneminutiline jalutuskäik leevendab kroonilise ärevushäirega inimestel sümptomeid. Samuti on kindlaks tehtud, et regulaarselt trenni tegevatel inimestel esineb 25 protsenti väiksema tõenäosusega ärevuse sümptomeid ja depressiooni.

Samuti aitab tasakaalustatud toitumine ehk piisav kogus puu- ja juurvilju, teravilja, pähkleid, kaunvilju ja kala leevendada ärevuse sümptomeid. Vältida tuleks töödeldud toitu, transrasvu, suure suhkrusisaldusega toite, sest nende tarbimisega kaasneb vere suhkrusisalduse järsk kõikumine. See aga võib tõsta vererõhku ning süvendada ärevusega seotud sümptomeid. Samuti tuleks vähendada stressi ning piisavalt magada, sest unepuudus ning üleväsimus mõjutavad inimese võimet tulla toime stressi ja ärevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles