Selgitati välja, milline dieet vähendab südamehaiguste riski

PM Tervis
Copy
Täistaimetoitlastel ja taimetoitlastel oli oluliselt madalam südamehaiguste risk, suremus südamehaigustesse ja üldine suremus.
Täistaimetoitlastel ja taimetoitlastel oli oluliselt madalam südamehaiguste risk, suremus südamehaigustesse ja üldine suremus. Foto: Shutterstock

Ameerika südametervise assotsiatsiooni (AHA) teadusajakirjas avaldatud uuringus leiti, et taimsed dieedid on seotud madalama südamehaiguste riskiga, südamehaigustesse suremisega ning madalama suremusega üldises keskealiste populatsioonis.

Uuringu valimisse kuulus 12 168 keskealist täiskasvanut ateroskleroosi kogukonnariski uuringust, keda jälgiti vahemikus 1987 kuni 2016. Katses osalejate toitumine klassifitseeriti kasutades nelja dieediindeksit: täistaimse dieedi indeks, taimetoitlase indeks, tervisliku taimetoidu indeks ja vähemtervisliku taimetoidu indeks. Suurema taimse toidu tarbimise eest sai kõrgema skoori ja väiksema eest vastavalt madalama. Leiti, et täistaimetoitlastel ja taimetoitlastel oli oluliselt madalam südamehaiguste risk, suremus südamehaigustesse ja üldine suremus. 

Neil, kes sõid enim taimset toitu, oli 16 protsenti väiksem tõenäosus südamehaiguste tekkeks. Neil oli ka 25 protsenti väiksem tõenäosus suremiseks ja 32 protsenti madalam risk südamehaigusesse suremiseks. Uuringu autorid ütlevad, et kuigi loomsest toidust ei pea täielikult loobuma, siis viitavad nende tulemused, et taimse toidu osakaalu suurendamine vähendab südamehaiguste tõenäosust. Selleks tuleks süüa rohkem juurvilju, pähkleid, täisteratooteid, puuvilju läätsi ja vähem loomset.

AHA esindaja doktor Mariell Jessup ütleb, et AHA soovitab suures osas taimse toidu söömist, milles on piisavalt toitaineid ja vähe lisatud suhkruid, soola, küllastunud rasvu ja transrasvu. Näiteks friikartulid või lillkapsa pitsa on taimsed, kuid nende toitaineväärtus on madal ning neis on palju soola. Hea valik on süüa töötlemata toite nagu värsked puuviljad, juurviljad ja teraviljad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles