Vaata, kas oled üks 300st, kelle keha soodustab kergemat ärkamist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Edasijõudnud unetsükkel lubab ärgata varastel hommikutundidel, ilma mngisugust unisust tundmata.
Edasijõudnud unetsükkel lubab ärgata varastel hommikutundidel, ilma mngisugust unisust tundmata. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Osade inimeste keha ööpäevarežiim äratab nad üles varahommikul, ilma mingisuguse unisuseta ning hiljutise uuringu järgi tuleb välja, et see on rohkem levinud kui varem arvatud.

California San Francisco ülikooli, Utah ülikooli ja Wisconsini ülikooli teadlased arvutasid välja, et umbes üks täiskasvanu 300st suudab hommikut alustada enne kella 5:30 ja olla täielikult puhanud. Teadlased nimetasid nähtust edasiarenenud unefaasiks, mis tähendab, et keha sisemine kell on tunde teiste omadest ees, vahendab California ülikooli koduleht

Teadlased uurisid 2500 unekliinikusse tulnud patsiendi uneandmeid üheksa aasta jooksul. Uurijate leiud avaldati ajakirjas Sleep. Uuringu vanemautori neuroloogiaprofessori Louis Ptaceki sõnul on sellised "edasijõudnud magajad" valmis õhtul magama minema enne 8:30. Lisaks on sellist tüüpi inimesed valmis varakult voodi minema ja vara tõusma ka päevadel kui nad ei pea töötama. Nädalavahetustel tähendab nende jaoks sisse magamine 5-10 minutit lisaund, selle asemel, et põõnata 30-40 minutit enam kui tavarutiinis, nagu enamik inimesi teevad.

Ptaceki sõnul on nende inimeste eripära miinuseks asjaolu, et nad ei suuda õhtuti kaua üleval olla. Samuti väitsid edasiarenenud unegraafikuga inimesed, et neil on vähemalt üks pereliige, kes jagab sama unerežiimi, mis viitab sellele, et tegu geneetilise eripäraga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles