Sinikad tekivad kergesti? Kurjajuureks võib olla selle vitamiini puudus

PM Tervis
Copy
Kas sinikad tekivad kergesti? Ehk on põhjus K-vitamiini vaeguses ja aeg hakata krõmpsutama rohelisi saadusi?
Kas sinikad tekivad kergesti? Ehk on põhjus K-vitamiini vaeguses ja aeg hakata krõmpsutama rohelisi saadusi? Foto: Johnny Chang / PantherMedia / Johnny Chang

K-vitamiini on vaja vere hüübimiseks. Seda sünteesivad taimed ja bakterid. Peamised K-vitamiini allikad on rohelised lehtköögiviljad, taimeõlid ja taimeõlipõhised leivamäärded. Samuti sisaldub seda maksas, lihas, munakollases ja piimatoodetes.

Rasvade halb imendumine vähendab K-vitamiini oma märkimisväärselt ja võrreldes teiste rasvlahustuvate vitamiinidega on selle organismi varu väike, kirjutatakse Tervise Arengu Instituudi portaalis Toitumine. Kui toiduga saadakse liiga vähe K-vitamiini, saavad selle varud maksas otsa. Sellisel juhul oleks vaja K-vitamiini toidulisandina juurde tarbida.

Tervel inimesel sünteesib K-vitamiini ka organismi seedekulgla mikrofloora, kuid see ei ole normaalse K-vitamiini taseme säilitamiseks siiski piisav.

Aspiriini ja antibiootikumide manustamine ning maksakahjustused vähendavad K-vitamiini sünteesi. 

K-vitamiini puudusel võivad vastsündinutel ja neil, kes tarvitavad verd vedeldavaid ravimeid, esineda vere hüübivushäired ning kergesti tekkida sinikad ja verejooksud, nt ninaverejooks ja veritsevad igemed.

K-vitamiini puhul soovituslikud kogused puuduvad, kuid hinnanguline päevane vajadus on 75 mikrogrammi. Parimateks K-vitamiini allikateks on rohelised taimeosad ja õlid. Rohkesti sisaldavad K-vitamiini näiteks petersell jt maitseköögiviljad, hapukapsas, nõges, rooskapsas, spinat, nisuidud, lillkapsas, sojajahu, spargelkapsas, rapsiõli, kibuvitsamarjad, kapsas, nisukliid, kartul, kaer, mais, herned, oad.

Loodusliku K-vitamiini kõrge tarbimisega seotud toksilisuse kohta ei ole tõendeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles