Kas toitumisega on võimalik diabeedist pääseda?

Lilian Laanepere
Copy
Toitumisega on võimalik diabeeti ennetada.
Toitumisega on võimalik diabeeti ennetada. Foto: Shutterstock

Teise tüübi diabeeti põeb maailmas 422 miljonit inimest ning see arv suureneb kõige kiiremini keskmise ja madala elatustasemega riikides. Diabeet põhjustab umbes 15 protsenti surmadest kogu maailmas ning eestlaste hulgas on diabeeti haigestunuid umbes 55 000 ehk 5,7 protsenti rahvastikust.

Insuliinresistentsust mõjutab toitumine, eriti passiivse elustiiliga inimeste puhul. Teadlased leidsid pikaajaliste uuringute tulemusena, et toitumisega on võimalik diabeeti ennetada, haiguse sümptomeid leevendada ning isegi haiguse kulgu ümber pöörata. 20 protsenti uuringus osalejatest, kes uuringu vältel toitumist muutsid, haigestusid 71 protsenti väiksema tõenäosusega diabeeti.

Taimse toidu positiivset mõju tervisele ja elueale on kinnitanud mitmed pikaajalised uuringud. Taimne toit – kaunviljad, täisteratooted, juurviljad, puuviljad, pähklid ja seemned – oli II tüübi diabeedi ennetamiseks kõigist võimalikest variantidest tõhusaim. Taimne toit aitab hoida normaalkaalu, mis ennetab muuhulgas ka südamehaigusi ning vähki.

Uuringus leiti, et II tüübi diabeedi risk vähenes taimsele toitumisele üleminekul hüppeliselt. 7,6 protsendil uuringus osalenud omnivooridest kujunes aastate jooksul välja diabeet, kuid vaid 2,9 protsendil taimetoitlastest tekkis diabeet. Leiti, et diabeedi risk väheneb 23 protsenti, kui vaid viis protsenti igapäevasest loomsest valgust asendada taimsega. Teadlased leidsid, et mida rohkem loomseid toiduaineid tarbida, seda suurem on diabeedi risk. Uuringus osalenud omnivooride puhul märgati, et kõige vähem loomseid toiduaineid tarbinud inimestel oli diabeedi risk 5 protsenti ning kõige enam loomseid toiduaineid tarbinutel 22 protsenti.

Taimse toidu kaitsvad omadused püsisid, sõltumata teistest faktoritest, nagu kehakaal, vanus ja sugu. Märkimisväärne on see, et uuringus osalenud omnivoorid tarbisid liha keskmisest palju vähem – teadlaste hinnangul mõjutas nende valikuid teadmine, et tegemist on diabeedi uuringuga –, mis tähendab, et keskmise inimese lihatarbimise juures on diabeedi risk veelgi suurem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles