60 päeva diagnoosist surmani: medõde tabanud viirushaigus osutus vähiks

PM Tervis
Copy
Kaaslasega puhkusreisilt naastes ei osatud vaatamata halvale enesetundele halba oodata.
Kaaslasega puhkusreisilt naastes ei osatud vaatamata halvale enesetundele halba oodata. Foto: Olga Eremina / PantherMedia / Olga Eremina

49-aastane Orla MacManus mõtles, et on Praha puhkusreisilt naastes külge saanud külmetushaiguse. Ta suri vaid loetud kuud hiljem vähki.

Puhkuselt tulles kurtsid nii inglanna Orla kui tema kaaslane halva enesetunde üle. Nad arvasid, et lennureisi ajal puges naha vahele mõni viirushaigus, vahendab Belfast Live.

Kui Orla seisund ei paranenud, pöördus ta haiglasse, kurtes jätkuva hingelduse üle. Esiti arvati, et naisel on kopsupõletik, aga seejärel avastati, et ta südame ümbrus on täitunud vedelikuga. Orlale tehti erakorraline operatsioon, et olukorda leevendada ja saada teada põhjus – selle käigus avastatigi vähirakud.

Järgneval nädalal teavitasid arstid teda seisundi tõsidusest. Tal diagnoositi uuringute järel neljanda staadiumi kopsuvähk, mille metastaasid läinud lümfisõlmedesse, maksa ja neerudesse. Vähk oli levinud üle keha ja meditsiinihaidusega naine teadis, et olukord on ülimalt halb. Orla alustas immonuteraapiat ja mõni aeg sümptomeid ei ilmnenud. Peatselt võttis haigus aga võimust ja ta kopsud täitusid vedelikuga. Orla suri tänavu aprillis, vaid 60 päeva pärast diagnoosi saamist.

Tema kiire kustumine ja lahkumine on olnud ränk nii täiskasvanud tüdrele kui ta õdedele. Oma elu teistele pühendanud Orla mälestuseks koguvad nad nüüd raha tema eest hoolitsenud palliatiivravi pakkuvale hooldekodule, kus tagati inimväärsed viimsed nädalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles