Kas tunned sügisese nahahoolduse põhitõdesid?

Apotheka
Copy
Foto: Unsplash

Jahedate ja tuuliste ilmade saabudes on viimane aeg oma suvine iluarsenal sügistalviste vastu vahetada, muidu hakkavad talvel nahaprobleemid kimbutama, tuletab Apotheka Beauty iluekspert Riin Liplik meelde.

Miks peaks aastaaegade vaheldumisel oma iluharjumusi muutma või üle vaatama? Põhjuseks on naha pidev kokkupuude meid ümbritseva keskkonnaga, mistõttu mõjutavad kõik keskkonnamuutused ka naha seisukorda rohkem kui organismi teisi organeid, selgitab Riin Liplik. „Õhk, aga eriti just õhus sisalduv niiskus, mõjutab naha niiskustasakaalu. Niiskemas kliimas muutub nahk pehmemaks ning säilitab paremini oma kaunist välimust, kuiv õhk seevastu imab nahast niiskust ning toob peened kortsukesed ja jooned paremini välja.“

  1. Jälgi naha olukorda

Varasügisel on õhk jahedam ja ilm rahutum, tuuled puhuvad kõvemini ja ilm võib päeva jooksul muutuda soojast jahedaks ning kuivast niiskeks. Nahal tuleb nende muutustega kohaneda ning nahahooldus peab nahka selles toetama.

Selleks, et säilitada naha kaunist välimust läbi terve sügise, tasub meeles pidada mõningaid põhitarkusi. Lisaks on oluline ka oma nahka pidevalt jälgida – mis hetkel päeva jooksul nahk kuivaks muutub või vastupidi – kas ja millal muutub nahk õliseks. Või on nahk hoopis väsinud ja elutu? Sõltuvalt naha seisukorrast võib järgmisi tegevusi nädala jooksul kas lisada või vähendada.

  1. Puhastusvahend õrnemaks

Puhastusvahend on üks olulisemaid komponente nahahoolduses. Kui suvel läheb suurema higistamise ja aktiivsema elustiili tõttu vaja näonahale tugevamat puhastusvahendit, siis sügisel ja talvel tuleks vahetada see õrnema vahendi vastu. Samas võiks puhastusvahend olla niisutava toimega. Õrn puhastusvahend, mis sobib kõikidele nahatüüpidele, on näiteks A-Derma kaera ekstraktiga vahutav geel, mis eemaldab õrnalt mustuse, rasu ja kosmeetika jäägid. Idun näopuhastusvaht eemaldab mustuse ja meigi ning sisaldab nahka niisutavaid aineid. Nahka rahustava ja niisutava toimega on ka Avene pesemisvaht, mis tasakaalustab lisaks rasueritust ja muudab naha matiks.

  1. Näokreem tummisemaks

Näokreem tuleb sügiskuudel vahetada paksema koostisega vahendi vastu, mis aitab niiskusel nahas paremini püsida. Kuna sügisel ja talvel toodab nahk vähem rasu, peab nahka toetama niisutav kreem. Hea niisutava ja rahustava toimega on tänu termaalvee ja E-vitamiini sisaldusele Avene Hydrance niisutav kreem normaalsele nahale, mis annab ka kerge kaitse päikese vastu. Samuti on SPF 20 kaitsega BABE niisutav toitev kreem, mis toidab ja niisutab nahka ning tugevdab selle loomulikku kaitsebarjääri. Niiskust hoiab ka BioNike Hydra5 Opthydra toitev niisutav kreem. See sisaldab erilist hüaluroonhappe komponenti, mis aitab nahal püsida pikaajaliselt prink ja niisutatud. Rasusema nahaga inimesed võivad sügisesel üleminekuajal päevakreemina kasutada jätkuvalt suvist ja kergemat, aga kindlasti niisutavat kreemi, seevastu öökreem tuleb kindlasti vahetada paksema koostisega kreemi vastu. Kuiva nahaga inimesed peaksid vaatama aga hoopis toitvate kreemide poole. Kindlasti ei tohiks unustada ka silmaümbruse piirkonda, mis vajab samuti sügisel ja talvel rohkem niiskust.

  1. Õrnatoimeline koorija

Sügisel tasub rõhku panna ka naha koorimisele, sest see aitab ühtlustada nahatooni. Kuna sügisel toodab nahk vähem rasu ning on vastuvõtlikum välistele ärritajatele nagu tuul, vihm ja muutlik temperatuur, tuleb naha vajadust koorimise järele hoolega silmas pidada. Selleks, et nahale liigse koorimisega mitte kahju teha, tasub vaadata õrnatoimeliste koorijate poole ning koorida maksimaalselt kaks korda nädalas. Head õrnad koorijad on näiteks Avene kooriv geel tundlikule nahale, mis sisaldab nii koorivaid terakesi kui ka ensüüme ning on naha vastu õrn. Leebe on ka BABE õrn koorija tundlikule nahale. See sisaldab salitsüül- ja piimhapet, mis aitavad surnud naharakke keemiliselt ja õrnalt eemaldada, piimhape koos E-vitamiini ja jojobaõliga aitavad nahka niisutada ja muudavad selle kiiresti pehmeks ja siledaks. Biodroga MD sügavpuhastav koorija näole sisaldab looduslikke happeid (glükool-, tsitrus-, veini- ja piimhapet), mis aitavad nahka sügavalt koorida, säilitades samal ajal naha niiskustasakaalu. Kindlasti ei tohi ära unustada ka huuli – neilegi sobib sama õrn koorija kui näole.

  1. Kaks maski järjest

Suvel, kui ilm on soojem ning nahk kipub rohkem higistama, lähevad poorid suuremaks ning neid on rohkem näha. Selleks, et pooride nähtavust vähendada, tuleb neid puhtana hoida, et nahk saaks paremini oma loomulikku olekut taastada ja poorid taas väiksemaks muutuda. Pooride puhastamiseks sobivad savimaskid, kuna savi imeb endasse üleliigse rasu, tõmbab pooridest välja mustuse ning nahk tundub ilusam ja siledam kohe maski eemaldamise järel. Näiteks sobib hästi Vichy poore puhastav savimask, mis sisaldab lausa kahte erinevat mineraalsavi, mis aitavad eemaldada mustust ja rasu. Lisaks sisaldab mask nahka rahustavat termaalvett ning aitab pooridel nähtavalt aheneda. Sarnase toimega on ka Dr. Hauschka puhastav savimask, mis sisaldab suurt mungalille ja nõiapuu ekstrakte, mis tungivad sügavamatesse nahakihtidesse ja aitavad sealt eemaldada mustuse, ning Dermaglin näomask savi ja siidiproteiinidega. Esialgu võiks maski teha paar korda nädalas, kui aga naha olukorras on näha muutust paremuse poole, võib maske teha edaspidi kord nädalas. Kõige tõhusam on rutiin: nahk koorida, kanda peale puhastav mask ning pärast selle eemaldamist nautida lisaks niisutavat maski nagu tõelises koduses spaas.

Niisutavad maskid on sügisel ja talvel naha kohustuslikud abilised, kuna jahedam õhk on kuivem ning isegi kui kasutada tõhusamat niisutajat, võib nahk jääda ikkagi kuivaks. Isegi kui nahk suvel niisutavat maski ei vajanud, võiks selle sügisel oma ilurutiini lisada. Hea niisutav mask, mis ei vaja isegi mahapesemist, on Avene rahustav ja niisutav mask, mis aitab lisaks taastada naha kaitsebarjääri. Intensiivseks hoolduseks sobib Dr. Hauschka toitev mask, mis sisaldab väärtuslikke mandli-, avokaado- ja jojoobiõli, mis toidavad nahka, lisaks sisaldab mask küdooniat ja roosi, mis hoiavad nahas niiskust. Palju niisutavaid ja nahka toitvaid maske leiab ka It’s Skin maskide valikust, eriti hästi sobivad need maskid, mis sisaldavad mett, avokaadot, oliivi- ja jojobaõli jne.

  1. Seerum on kreemile toeks

Niisutamine on madalama õhukuivusega aastaaegade põhisõnum. Parimad niisutajad on teadagi seerumid, mida tuleks kasutada enne kreemi, et oma nahka põhjalikult hellitada. Seerum tuleb valida lähtuvalt nahast – kas vananemisvastane, elujõudu ja sära andev või antioksüdantidega seerum.

  1. Üks muutuja korraga

Kindlasti peab meeles pidama, et iga uue toote või näohooldusprotseduuri muutusega harjumiseks tuleb nahale aega anda mõni nädal, vahel isegi rohkem. Kui seejärel tundub, et toode või protseduur ei täida neile pandud ootusi, võib selle rahuliku südamega uue vastu vahetada. Samuti ei ole hea kõiki nahahooldustooteid korraga välja vahetada. Alustada võiks puhastajast ja lasta nahal nädal-paar selle muutusega harjuda, seejärel vahetada välja toonik ning niimoodi samm-sammult liikuda suvistelt toodetelt sügise ja talve toodeteni.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles