Eestlased polnud ainsad, kes noores Eesti Vabariigis 1920. aastatel kohtumajade uksi kulutasid. Ka endised parunivõsud sattusid sageli omavahel pahuksisse. Üks kauakestvamaid ja kajastatumaid protsesse leidis aset Tamara ja Viktor Ungern-Sternbergi vahel, nii et skandaalse kuulsuse omandasid mõlemad. Meest hakati pidama kelmiks ja Tamara Ungern-Sternberg sai endale hüüdnime Hull Paruness.

Waba Maa ajakirjanik iseloomustas 11. juuni 1926. aasta protsessil teda nii: «Kohtusse oli seletusi andma ilmunud ka Tamara Ungern-Sternberg ise, hästiriietatud, võrdlemisi noor ja energiline daam. Enne kohtuistungit käib ta tihti kantseleis külma vett joomas ja kaebab, et on närviline. Kohtu ees esineb ta võrdlemisi rahulikuna ja täiesti loogilise mõttekäiguga. Kohtus räägib ta pikalt kogu oma eluloo ja abielu tragöödia, kuigi vahetevahel, kui jutt endisesse mehesse puutub, veel kibedaks kipub minema, jääb ta siiski sündsuse piiridesse.»

Tamara süüdistas oma endist abikaasat Viktorit oma varanduse läbilöömises ja katsetes teda parandamatuks närvihaigeks kuulutada.

Kommentaarid
Copy