Kolm lihtsat viisi, kuidas vältida külmetusi

Lilian Laanepere
Copy
Külmetushaigusi põhjustavad viirused.
Külmetushaigusi põhjustavad viirused. Foto: krishna creations/PantherMedia / krishna creations

Inimesed puutuvad haigustekitajatega kokku iga päev, kuid õnneks on võimalik haigestumise riski kolme lihtsa nipiga oluliselt vähendada.

  1. Eksperdid soovitavad külmaks ajaks muretseda õhuniisutaja. Kuiv õhk kuivatab hingamisteid ning see suurendab haigestumise riski – kuivuse tõttu on organismil raskem hingamisteedesse sattunud haigustekitajaid eemaldada. Hingamisteede kuivus suurendab kroonilise nohu, kurguvalu ja köha riski. Samuti ei soovitata magada või töötada otse kuuma radiaatori kõrval, sest see mõjub nahale ja hingamisteedele kahjulikult. Radiaatori kõrvale võib kahjuliku mõju leevendamiseks asetada kausi veega. 
  2. Hügieen on haiguste ennetamisel väga oluline, mistõttu tuleb päeva jooksul regulaarselt ja põhjalikult käsi pesta. Inimesed puudutavad enesele märkamatult päeva jooksul korduvalt nägu (silmi, nina, suud) ja see suurendab haigustekitajate organismi sattumise riski. Teadlased selgitasid välja, et inimene puudutab ühe tunni jooksul nägu umbes 16 korda ning seetõttu tuleb kätepesule erilist tähelepanu pöörata. 
  3. Teadlased on kindlaks teinud, et nutitelefonidel on kümme korda rohkem baktereid kui prill-laual, mistõttu on oluline oma telefoni regulaarselt puhastada. Inimesed asetavad oma telefoni päeva jooksul mitmele pinnale – auto, kott, töölaud, tasku – ning teadlased leidsid, et inimene võtab telefoni kätte ligi 80 korda päevas ehk iga 12 minuti tagant. See suurendab telefonil leiduvate bakterite hulka tohutult ning telefoniga rääkides jõuavad need bakterid inimese näole, mis suurendab nakatumise riski. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles