Maa on ümmargune! 500 aastat esimesest ümberilmareisist (18)

Heino Mardiste
, geograaf
Copy
Fernão de Magalhãesi ja Juan Sebastián Elcano 1519.–1522. aasta ekspeditsioon.
Fernão de Magalhãesi ja Juan Sebastián Elcano 1519.–1522. aasta ekspeditsioon. Foto: Pm

Portugallaste ja hispaanlaste avastusreisidega eurooplastele avarduma hakanud maailma tõelise ulatuse selgitas välja alles portugallase Fernão de Magalhãesi juhitud ja tema surma järel teiste lõpetatud ümbermaailmareis, kirjutab geograaf Heino Mardiste. Kindlaks tehti Lõuna-Ameerika lõunasuunaline ulatus, leiti Magalhãesi väin ja hiigelsuur ookean, milles Mariaanid, Filipiinid ja Borneo saar. Selgus, et Maa on kerakujuline ja arvatust palju suurem.

Eile 500 aastat tagasi väljusid portugallase Fernão de Magalhãesi (hisp Fernando de Magallanes) juhtimisel Hispaania edelaranniku Sanlúcar de Barrameda sadamast ja võtsid suuna edelasse viis laeva: Trinidad, San Antonio, Concepción, Santiago ja Victoria. Nii algas üks Hispaaniale kuulsust ning osalejaile kannatusi ja surma toonud suurte maadeavastuste ajastu (15.–17. sajand) tähtsamaid uurimisretki.

Selle reisi eellugu oli lühidalt järgmine.

Euroopas väga nõutud Aasia vürtsid olid paljude vahendajate, sealhulgas neile viimati lisandunud türklaste võimuala laienemise tõttu muutunud meeletult kalliks. Pipart, muskaatpähklit ja teisi maitseaineid kaaluti kulla kaaluga, mõnel pool oli vürtsigramm isegi mitu korda kallim kui kullagramm. See ajendas otsima uut teed Lõuna- ja Kagu-Aasiasse.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles