Maailmamere tõus ähvardab jätta koduta 280 miljonit inimest (22)

Copy
ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuse nõukogu (IPCC) esimees Hoesung Lee augustis Genfis.
ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuse nõukogu (IPCC) esimees Hoesung Lee augustis Genfis. Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix

Enamik vägivalla, tagakiusamise või nälja eest põgenenud inimesi loodab ühel heal päeval koju tagasi pääseda, meretaseme tõusu eest pagenutel ei ole aga enam kodu, kuhu minna.

Maailmamere taseme tõus sunnib teadlaste sõnul peaaegu kindlasti sajad miljonid inimesed ümber asuma lootuseta veel kunagi naasta.

«Meretaseme tõusu puhul räägime me tagasisõiduvõimaluseta rändest,» rõhutas Belgias Liège'is asuva Hugo observatooriumi direktor ning geopoliitika ja keskkonna kokkupuutepuntkide ekspert François Gemenne.

Maakera ookeanide veetase on tõusnud kliimamuutuse otsesel mõjul alates 1900. aastast 15-20 sentimeetrit.

Kui seni oli see tingitud peamiselt vee paisumisest soojenedes, siis viimasel ajal on peapõhjuseks liustike ning Gröönimaa ja Antarktika jää sulamine.

Kasvanud on ka meretaseme tõusu tempo, kolmekordistudes viimase kümnendi jooksul eelmise sajandiga võrreldes, näitab järgmisel nädalal ilmuv ÜRO raport.

Kui kõrgeks ookeanide tase 2100. aastaks tõuseb, sõltub peamiselt maakera soojenemisest.

Kui inimkond suudab hoida temperatuuri tõusu alla kahe kraadi Celsiuse järgi tööstusrevolutsiooni eelse tasemega võrreldes, nagu näeb ette Pariisi kliimalepe, tõuseb meretase Valitsustevaheline Kliimamuutuste Nõukogu (IPCC) raporti põhjal umbes pool meetrit.

Kolme või nelja kraadi puhul ulatub meretaseme tõus meetrini ja see ennustab hävingut  paljudele rannikute hiidlinnadele ja muudab arvukad saared elamiskõlbmatuks.

«Mõned väiksed Vaikse ja India ookeani saared ongi ainult meeter või kaks üle merepinna,» ütles Väikesaareriikide Ühenduse (AOSIS) kliimaläbirääkija Carlos Fuller.

«1-2-meetrine tõus jätaks need saared täiesti vee alla.»

Need kliimamuutuse otsesed mõjud on murdosa sellest, mis hakkab sündima mandrijää sulades.

Meretaseme tõus sajakordistub 22. sajandil, ulatudes praeguselt 3,6 millimeetrilt mitme sentimeetrini aastas.

Isegi kui maakera temperatuur ei tõuse üle 2 kraadi, kerkib meretase sedavõrd, et vee alla jäävad alad, mis praegu on koduks 280 miljonile inimesele, hoiatatakse IPCC raportis.

«Kahekraadine soojenemine tähendab rohkem kui 4,5, tõenäoliselt 6-meetrist meretaseme tõusu,» ütleb kliimateadlane Ben Straus.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles