Hea teada: miks beebid pärast sündi oma juuksed kaotavad?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
three month old, cute baby with dotted body is lying in bed
three month old, cute baby with dotted body is lying in bed Foto: Hannes Eichinger / PantherMedia / Hannes Eichinger

Esimesed nädalad ja kuud lapse elus on täis suuri muutusi. Värsked vanemad ei pruugi aimata, et nende vastsündinu juuksekarvad langevad esimeste elukuude jooksul välja ja algul üleni juuste all olev pea muutub laiguliseks ning peaaegu täiesti kiilaks.

Vastsündinute juuste kaotamise pärast ei tasu muretseda. Lootel hakkavad juuksed kasvama juba esimese raseduse trimestri ajal. Pole vahet, kas laps sünnib õhukese juustekihiga või paksu pahmakaga, kõik kaotavad osa oma juustest, vahendab Live Science. Juuste kaotamine tähendab lihtsalt, et laps kohaneb eluga väljaspool üsa.

Täiskasvanu peas läbib iga juuksekarv kasvufaasi ja puhkeperioodi ning seejärel langeb välja. Korraga on väljalangemise faasis vaid väike osa juustest ning inimene kaotab päevas umbes 50–100 juuksekarva. Vastsündinul käivad asjad aga teistmoodi. Pärast sündi toimuvad lapse kehas suured hormonaalsed muutused, mis võivad viia kõik nende juuksekarvad samal ajal puhkeperioodi. See tähendab, et ka kõik juuksekarvad saavad korraga välja langeda.

Sünnituse ajal toimuvad nii ema kui ka lapsega suured hormonaalsed muutused, mis on vajalikud edukaks sünnituseks. Sünnituse algus annab beebi kehale märku, et see toodaks hormoone, mis on vajalikud eluks väljaspool üsa. Mõned hormoonid aitavad beebi arteritel ja veenidel areneda ning tagavad elunditele piisava verevarustuse sünnituse ajal ja pärast nabanööri lõikamist. Kortisool aitab näiteks lapse kopsudel küpseks saada ja võimaldab teha esimese hingetõmbe. Samuti aitab stressihormooniks peetav kortisool lapse kehal endale energiat ja soojust toota.

Sünnitus on lapse jaoks väga stressirikas sündmus. Stress vallandab kortisooli tootmise, mis suunab energia ellujäämiseks oluliste muutuste arendamisse. Soiku jäävad vähem olulised funktsioonid, nagu juuste kasvamine. Pärast sündi jäävad kõik lapse karvad puhkeolekusse, kuni vastsündinul on rohkem ressursse nendega tegelemiseks. Beebi juuksed langevad umbes 8–12 nädala vanuselt ning hakkavad tagasi kasvama 3–7 kuuselt. Alles kaheaastasel lapsel ilmuvad pähe tugevamad juuksekarvad.

Juuksefolliikulite arv ja paiknemine peas on geneetiliselt määratud ning kui laps on sündinud, uusi juurde ei teki. Lapse juuksevärv ja -tekstuur võib esimeste elukuude või -aastate jooksul aga korduvalt muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles