Kõrged D-vitamiini doosid tekitavad üllatava terviseriski (3)

Copy
D-vitamiini peab tarbima mõistlikult.
D-vitamiini peab tarbima mõistlikult. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Ivanna Grigorova

Uues uuringus selgus, et kõrged D-vitamiini doosid võivad täiskasvanutel vähendada luutihedust, vahendab Med24.

Uuringus osales 300 vabatahtlikku vanuses 55–70 aastat, kellest kolmandik sai 400 ühikut (IU) D-vitamiini päevas, kolmandik 4000 IU D-vitamiini päevas ja kolmandik sai 10 000 IU D-vitamiini päevas. Üks ühik (IU) on võrdne 0,025 mikrogrammi D-vitamiiniga.

Uuritavatel mõõdeti luutihedust ja luude tugevust kõrglahutus-kompuutertomograafiaga randme ja hüppeliigese luudest. Uuring võimaldab luude mikroarhitektuuri vaadata enneolematult detailselt. Paralleelselt tehti ka tavapärane luutiheduse uuring. Luude uuringud tehti uuringu alguses ja 6, 12, 24 ja 36 kuu möödumisel. Korduvalt määrati ka D-vitamiini ja kaltsiumi taset seerumis ning uriinianalüüse.  

Uuringu vältel toimus kõigis kolmes grupis tagasihoidlik luu mineraalse tiheduse langus, kusjuures tavapärase uuringmeetodiga gruppide vahel erinevusi ei leitud. Kompuutertomograafia uuringul oli aga luukoe kadu kolmes grupis märgatavalt erinev. Luude mineraalne tihedus langes kolme aastaga 400 IU grupis 1,4 protsenti, 4000 IU grupis 2,6 protsenti ja 10 000 IU grupis 3,6 protsenti. Seega tähendas kõrges doosis D-vitamiini tarvitamine hoopis kiirenenud luukoe kadu ja ei olnud seotud luude parema tugevusega.  

Kõrgemaid doose ehk 4000 ja 10 000 IU tarvitanud inimestel tekkis kõrgema tõenäosusega normist kõrgem kaltsiumi tase uriinis. See seostub kõrgema neerukivide tekkeriskiga ja võib halvendada neerufunktsiooni.  

400 IU D-vitamiini päevas on täiskasvanute jaoks mõistlik doos ja suurema osa inimeste jaoks ei soovitata annuseid 4000 IU päevas või enam.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles