Uut südant vajav naine räägib süngest ootusest

PM Tervis
Copy
Lyndsey kirjeldab organi ootejärjekorras olemise kogemust.
Lyndsey kirjeldab organi ootejärjekorras olemise kogemust. Foto: Kuvatõmmis

Lyndsey Fitzpatrick on oodanud uut südant kolm aastat. 34-aastane naine peab ennast võitlejaks, aga tunnistab, et positiivseks jääda on raske, kui kuklas vasardab mõte, et aeg saab varsti ümber.

Lyndsey sündis südamearterite väärarenguga – need olid kasvanud valedesse kohtadesse. Samuti oli tal südames auk, kirjutab Liverpool Echo.

Lyndseyt opereeriti esimest korda kuuenädalaselt. Talle anti pärast operatsiooni 50-protsendine elulootus.

Kui Lyndsey oli kolmene, läbis ta ulatusliku südameoperatsiooni, mille käigus avati tema rinnaõõs. Kümneselt pidi ta läbi tegema järgmise suurema kirurgilise sekkumise, sest oli vaja teha ümberkorraldusi südamestimulaatori paigaldamiseks.

Sirgudes pidi ta oma tervise tõttu paljustki loobuma. Ta ei ole saanud kunagi töötada ja arstid on manitsenud teda hoiduma rasedusest.

«Kõik on olnud limiteeritud. Ma ei saanud lapsena sõita jalgrattaga ega sportida. Isegi sõpradega väljas mängida sain vaid lühikest aega. Väsisin kiirelt ja hakkasin hingeldama.» Naine räägib, et kohati töötas ta süda nii kiiresti, et ta minestas ära. Ainus ravi oli kiirustada haiglasse ja seal kasutati elektrišokiaparaati, et saada süda õigesse rütmi.

Neli aastat tagasi halvenes naise tervis oluliselt. «Oli päevi, mil mul polnud jaksu isegi voodist välja tulla,» kirjeldab Lyndsey. Arstid otsustasid, et parim lahendus on panna ta doonorsüdame järjekorda. Kuid järjekord pole veel temani jõudnud ja mure varjutab naise iga päeva. «Alguses üritasin olla lootusrikas, aga nüüd tundub, et aeg on otsa saamas,» tunnistab ta.

Lyndsey julgustab inimesi pidama vestlusi organidoonorlusest, mis on paljude inimeste elupäästjaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles