Balti jaamas toimub täna suur doonoripäev

PM Tervis
Copy
Doonoriks sobivad 18-60aastased terved, puhanud ja söönud elanikud kehakaaluga üle 50 kilo.
Doonoriks sobivad 18-60aastased terved, puhanud ja söönud elanikud kehakaaluga üle 50 kilo. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna, 1. oktoobril kell 11-15 toimub Balti jaama ajaloolises ootepaviljonis doonoripäev, mis saab teoks koostöös Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskusega. Eriti vajavad täiendamist 0 ja A reesusnegatiivse grupi verevarud.

Balti jaama valdava Go Groupi esindaja Marion Tupitsa sõnul sai vereloovutuspäeva idee alguse isiklikust kogemusest. «Olen ise olnud nii doonor kui ka abivajaja, mistõttu usun täiesti siiralt, et loovutatud 450 ml verd aitab päästa kellegi elu,» sõnas Marion Tupits. «Kuna Balti jaama läbib ööpäevas 33 000 inimest, siis on suur lootus, et saame üheskoos anda tõhusa panuse aitamaks neid, kes vereülekannet oma raske seisundi tõttu väga vajavad.»

Tänase seisuga vajab verekeskus iseäranis 0 ja A reesusnegatiivse grupi verd, kuid loomulikult on oodatud kõik vereloovutajad. Verekeskuse juhataja Riin Kullaste sõnul on haiglates iga päev neid, kes vajavad päästvat vereülekannet. «Selleks võivad olla meie sõbrad, tuttavad, töökaaslased ja võib juhtuda, et ka me ise. Ilma veredoonoriteta me neid aidata ei saa,» ütles Riin Kullaste. «Püüame teha heateo sooritamist võimalikult lihtsaks, seetõttu oleme tulemas ka mitmete teede ristumiskohta – Balti jaama. Loodame, et oktoobri esimesel päeval ristub meie tee paljude meile juba tuttavate, aga ka päris uute doonoritega.»

Doonorina head tegema on oodatud nii Balti jaama läbivad reisijad, naabruskonna asutuste ja ettevõtete töötajad, ümberkaudsete asumite elanikud kui kõik teised soovijad. Kõigile doonoritele kingib Go Kirjastus tänutäheks raamatu.

Doonoriks sobivad 18-60aastased terved, puhanud ja söönud elanikud kehakaaluga üle 50 kilo. Viimasest vereandmisest peab olema möödunud meestel 60 päeva ja naistel 90 päeva. Kohapeal sooritatakse igale vere loovutajale ka doonoriks sobivuse kontroll. Kaasa palutakse võtta isikut tõendav dokument.

Heategevuslik aktsioon leiab Tallinna transpordisüdames aset esimest korda ning rohke osavõtu korral on sellest plaanis teha traditsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles