Kui lapsel on täid…

Apotheka
Copy
Foto: Jakub Kriz on Unsplash

Arvamus, et peatäid on märk kehvast hügieenist, on aegunud ja ekslik. Nendega võib kimpus olla ka piinlikku puhtust armastav inimene. Apotheka apteeker Jaanika Treimann annab nõu, mida teha kui mõnel pereliikmel on avastatud täid.

Peatäid levivad eelkõige neis paikades, kus on palju inimesi tihedalt koos, näiteks lastelaagris, lasteaias ja koolis, sest lapsed puutuvad mängides sageli peadpidi kokku – nii liiguvad täid ühelt pealt teisele. Täid võivad levida ka ühise kammi, patsikummide ja mütside, aga ka näiteks bussi või kino seljatoe kaudu.

Kuigi paljud arvavad, et täisid võib saada koertelt ja kassidelt, siis nii see ei ole. Peatäid elavad vaid inimese peas, sest vajavad eluks inimese verd.

Kuidas täidele kõige kiiremini jälile saada? Parim ja kiireim viis on lapse pea vähemalt kord nädalas põhjalikult üle vaadata. Nakatumisest annab juba märku kasvõi ühe elusa täi leidmine. Kindlasti tuleb lapse pead kontrollida siis, kui ta kratsib kukla- või kõrvatagust piirkonda, mis on täide lemmikpaigad. Verd imedes eritab täi sülge, mis ärritab nahka ja tekitab sügelust. Paraku tekib kihelev tunne alles nädalaid pärast nakatumist ning siis ei piirdu leid enam ainult ühe täiga. Lisaks võib kratsimise tagajärjel olla nahale tekkinud põletikuline lööve.

Milline on peatäi?

Täiskasvanud peatäi on pruunikas umbes seesamiseemne suurune parasiit. Toiduta, milleks on inimese veri, ei suuda ta elada kauem kui paar päeva. Regulaarselt verd imedes võib emane täi elada 30–40 päeva ja muneda selle aja jooksul paar-kolmsada muna.

Millised on tingud?

Tingud on peatäi munad, mis on ovaalsed, valkja või pruunika värvusega ja umbes 1–2millimeetrise läbimõõduga. Nad kinnituvad peanaha lähedal tugevalt juuksekarva külge. Kui neid ära ei hävitata, kooruvad neist kaheksa-üheksa päeva jooksul uued nööpnõelapea mõõtu täid, kes saavad täiskasvanuks umbes nädala jooksul. Hallikad ja läiketa tingud on surnud või tühjad kestad, millest on koorunud uued täid.

Kuidas täidest vabaneda?

Täide avastamine on mõistagi ebameeldiv, kuid paanikaks pole põhjust. Möödas on ajad, kus tüdrukutel tuli kiharad maha lõigata ja poistel pea kiilaks ajada. Apteegis on piisavalt vahendeid, mis aitavad täidest edukalt lahti saada ka soengut muutmata. Sobiva preparaadi leidmiseks tasub nõu pidada apteekriga, kes õpetab, kuidas seda õigesti kasutada. Täidest ja tingudest aitavad hästi vabaneda dimetikooni sisaldavad lahused, näiteks Nyda või Zap X. Dimetikoon tungib tänu oma füüsikalistele omadustele täi hingamissüsteemi, tõrjub sealt välja õhu ja lämmatab täi. Ühtlasi blokeerib dimetikoon ka tingude ehk täimunade hingeavad, takistades seeläbi muna koorumist ja arenemist peatäiks. Tänu sellisele toimemehhanismile ei ole ohtu, et täid dimetikooniga kohaneksid ja ei hukkuks. Uuringud on näidanud, et juba viis minutit pärast dimetikoonilahuse juustesse kandmist sureb 100% peatäisid.

Lisaks leiab apteegist ka täisid tapvaid shampoone, mida võiksid kasutada kõik, kes on kokku puutunud inimesega, kel äsja avastatud peatäid. Shampoonid pesevad juukseid ja kaitsevad peatäide eest, katkestades nende elutsükli ja lõpetades nende leviku juba enne täide olemasolu avastamist. Shampooni võiksid kasutada ka täitõrje juba läbi teinud inimesed, sest ehkki täilahus tapab kõik täid ja tingud, ei ole välistatud, et diivani seljatoelt või riietelt siiski mõni täi või ting tagasi juustesse satub.

Elektrooniline täikamm

Apteegist leiab ka elektroonilise täikammi ZAP-X, mis on välja töötatud spetsiaalselt inimestel esinevate täide ja tingude hõlpsaks ja tulemuslikuks hävitamiseks, kahjustamata seejuures juukseid ja peanahka. Putukatega kokku puutudes tekitavad kammipiid elektripinge, mis on inimesele märkamatu, kuid mis tapab täid ja tingud silmapilkselt. ZAP-X on täiesti valutu ja ohutu isegi väga väikestele lastele. Kammimise käigus jäävad täid ja tingud valtsterasest piide taha ja eemaldatakse juustest. Kuna täikammiga töötlemisel ei kasutata keemilisi toimeaineid, võib protseduuri teha nii tihti kui vajalik.

Mida ette võtta, kui lapse peast on leitud täisid?

  • Kontrolli kõigi pereliikmete juukseid, sest samal ajal tuleb täitõrjet teha kõigil, kelle peas on elusaid täisid või tinge.
  • Loe preparaadi kasutamise juhend korralikult läbi ja toimi täpselt selle järgi.
  • Väga tähtis on kammida juukseid tiheda kammiga. Jaga juuksed mitmeks osaks ja iga osa omakorda peenteks salkudeks. Kammi iga salk eraldi läbi, alustades peanahale nii lähedalt kui võimalik – juukseid tuleb kammida juurtest otsteni. Enne uue salgu läbikammimist puhasta kamm paberrätikuga.
  • Ehkki tavaliselt levivad täid otsesel kontaktil ühelt pealt teisele, tuleb vähemalt 60 kraadi juures puhtaks pesta ka nakatunu riided, mütsid, sallid, peapaelad ja voodipesu.
  • Riideid, mida ei saa masinaga pesta, hoia vähemalt kaks nädalat suletud kilekotis või 3-4 päeva sügavkülmikus, sest toiduta täid hukkuvad.
  • Töötle juukseharju ja kamme kõrgel temperatuuril, või hoia 3-4 päeva sügavkülmikus.
  • Kammi niiskeid juukseid tiheda kammiga iga 3–4 päeva tagant kahe nädala jooksul, et leida üles kõik vahepeal munadest koorunud täid. Eriti tulemuslik on juukseid kammida elektroonilise täikammiga.
  • Seitse-kaheksa päeva pärast ravimist kasuta täishampooni või täilahust uuesti, sest selle aja jooksul võivad munadest, mis ei puutunud kokku preparaadiga, kooruda uued täid.
  • Pikemate juustega inimestel on võitluses täidega abi ka juuksesirgendajatest või näiteks vahvlilokitangidest. Kui salk-salgu haaval juuksed sellega peanaha lähedalt kuni otsteni läbi teha, peaks tangide vähemalt 150-kraadine kuumus iga tingu tapma, mis peanahast kaugemal kui üks sentimeeter.  
  • Ning kõige tähtsam – täid ei ole häbiasi. Teavita nakatumisest lasteaeda või kooli ja kõiki, kellega laps viimasel ajal kokku on puutunud.
Copy
Tagasi üles