Energiajoogi tarbimine võib esile kutsuda valusa seisundi

PM Tervis
Copy
Energiajoogid on tervisele ohtlikud.
Energiajoogid on tervisele ohtlikud. Foto: Shutterstock

Energiajook võib olla kiire ning lihtne viis end ergutada, kuid sellega võib kaasneda terviseriske.

USA uuringust selgus, et pea pooled energiajooke tarbinud teismelistest kogesid ebameeldivaid kõrvalmõjusid, nagu südamerütmihäired, ärevus, valu rindkeres, hingamisraskused, krambid, iiveldus ja seedehäired. Energiajoogid võivad tekitada ka peavalusid ning kutsuda esile migreenihooge.

Liiga palju kofeiini suurendab diabeedi ja ülekaalulisuse riski ning sellest on võimalik jääda sõltuvusse. Loobumisel võivad tekkida võõrutusnähud, nagu keskendumisraskused, peavalud, kurnatus ja meeleolu kõikumised. Lisaks suurendab sage energiajookide tarbimine ka teiste sõltuvuste riski.

Energiajoogid suurendavad stressihormooni taset organismis. Teadlaste korraldatud katse tulemustest selgus, et vaid üks energiajook suurendab stressihormooni – norepinefriini – taset organismis 74 protsenti.

Kõige ohtlikum võib olla aga energiajookide mõju südamele – 2016. aasta uuringust selgus, et energiajooki joonud 18–40-aastastel esines südamerütmihäireid ning et kõigest üks energiajook ahendab veresooni 90 minuti jooksul poole võrra. See on eriti ohtlik neile, kellel juba on südamehaigused või kõrge vererõhk, sest energiajoogid raskendavad südame tööd ning suurendavad insuldi ja infarkti riski.

Tervislikud alternatiivid, mis annavad samuti energiat, kuid ei kurna südant, on roheline tee või matcha tee. Need ei suurenda stressihormooni taset organismis, kuid mõjuvad samuti ergutavalt. Roheline tee sisaldab suures koguses antioksüdante, mis aitavad kehal vabaneda mürkainetest, vähendada organismis põletikku ning ennetada vähki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles