Teadlased: kliimamuutust saab pidurdada ainult drastiliste muudatustega elustiilis (34)

Rait Piir
, reporter
Copy
Eksperdid arvavad, et üleujutused muutuvad tulevikus üha sagedasemaks. Fotol on taifuuni poolt üleujutatud Kawagoe linn Jaapanis.
Eksperdid arvavad, et üleujutused muutuvad tulevikus üha sagedasemaks. Fotol on taifuuni poolt üleujutatud Kawagoe linn Jaapanis. Foto: Nicolas Datiche/SIPA / Nicolas Datiche/SIPA

Suurbritannia ülikooli Imperial College London teadlased hoiatavad, et väikestest muudatustest oma elustiilis ei piisa kliimamuutuse pidurdamiseks. Selleks, et avaldada mingitki mõju peavad muudatused olema väga suured. 

Kliimateadlaste sõnul tuleks märgatavate muutuste saavutamiseks süüa senisest märksa vähem liha ja piimatooteid ning see oleks alles algus. Autod tuleks vahetada välja jalgrataste vastu ning lendamine tuleks muuta minimaalseks. Samuti tuleks visata kodudest välja gaasiboilerid. Kõik see peaks toimuma massiliselt, et mõjuda.

Ülikooli poolt koostatud raport soovitab muuhulgas kaotada igasugused riigitoetused fossiilsetele kütustele ja süsinikusäästlike tehnoloogiate kasutamine peaks olema märksa vähem maksustatud. Samuti võiksid riikide valitsused kaaluda süsinikumaksu kehtestamist. 

Raport pakub välja, et liha ja piimatoodete tarbimine võiks (Suurbritannias) väheneda 20 protsenti. Selleks, et muuta senisest taimsem dieet tarbijale ahvatlevamaks, tuleks propageerida selle kasu tervisele ning propageerida senisest enam tervislikke eluviise. Valitsus peaks omalt poolt kehtestama kõrgemad hinnad toitudele, mis tekitavad palju süsinikku. Üks võimalusus oleks karjakasvatuse subsideerimise lõpetamine. 

Raport soovitab ühtlasi senisest märksa enam investeerida ühistransporti ja langetada busside ning rongidega sõitmise piletihindu. Kõige olulisemaks liiklemise viisiks peaks siiski saama jalgrattaga sõitmine ja jala käimine. 

Allikas: BBC

Kommentaarid (34)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles