Viktor Vassiljev: paljud inimesed üritavad nalja teha, aga nali peab olema professionaalne

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Dr Viktor Vassiljev.
Dr Viktor Vassiljev. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Aastaid juhtis poliitikust arst dr Viktor Vassiljev Tallinna TVs saadet «Tervisevõti». Nüüdseks on saade läbi, kuid selle põhjal on ilmunud raamat, mille kaante vahelt leiab lugeja autori sõnul nii asjalikke tervisenõuandeid kui hulganisti nalja.

66-aastane Viktor Vassiljev on raamatuid kirjutanud juba 20 aastat ning «TV tervisvõti» on tema 14. teos. Sinna juurde on umbes 35 aasta jooksul trükis avaldamist leidnud koguni 5000 artiklit. «Nii et päris suur kirjanduslik pärand,» on ta enda üle uhke.

Viktor Vassiljev «TV Tervisevõti».
Viktor Vassiljev «TV Tervisevõti». Foto: Raamat

Geriaatria hariduse omandas Vassiljev Tartu Ülikoolis oma 40 aastat tagasi ning esimest korda astus ta teleekraanil üles «Prillitoosi» nõuanderubriigis juba rohkem kui 30 aastat tagasi. Enne Tallinna Televisooni jõudis Vassiljev teletohtrina saadet teha ka venekeelses STV kaabeltelevisioonis.

Arstiks õppimine oli väga loogiline samm, milles noor Viktor hetkekski ei kahelnudki. Schotterite suguvõsas, kust ta pärit on, on koguni 28 meedikut. Ka Viktor Vassiljevi üks kolmest pojast on arstiks õppinud. Ometi on telearst karjääri teinud ka poliitikas.

90ndatel astus Vassiljev Koonderakonda ja 2005. aastal sai temast Haabersti linnaosa vanem. Edasi jõudis ta juba riigikokku. Poliitikas tegutsemist peab Vassiljev ise teatud mõttes puhkuseks. «Kuna aastaid on parasjagu, siis võiks nagu puhata loorberitel,» selgitab ta. «Ma olen oma elutöö teinud, rahva armastuse teeninud, nii et ma puhkusel olengi poliitikas.»

Südames ikka arst

Doktor on juba ammu harjunud sellega, et tuttavad temalt sageli tervisenõu küsivad. 40 aastat arsti tööstaaži ja siiani kehtiv litsents teevad temast usaldusväärse nõuandja nii seltskonnas kui teleekraanil. «Küsivad sellepärast, et ma olen nähtuval, ma olen kättesaadav,» märgib arst ise, kuidas temast on saanud rahvatervise nõuandja. «Kui keegi mingit nõu tahab, siis küsib. Minu edu taga on elutöö. Kui mingi suvaline tegelane võtab nüüd arvuti ette, et üritab raamatut kirjutada, siis esimene vasikas läheb ikka aia taha, aga mina olen seda elu aeg teinud ja see on see, mida ma oskan teha.»

Vassiljevi raamatud on läinud müüki üsna suure tiraažiga. Nelja raamatu tiraaž on olnud 6000, eelviimase teose tiraaž oli koguni üle 7000. Autori ja saatejuhina saab ta kindlust sellest, et inimesed teda tunnevad ja usaldavad. «Usaldavad sellepärast ma ei ole kunagi inimesi petnud. Kui on mingi asi, mida ma ei tea, siis ma nii ütlengi, et ma ei tea, aga samas ütlen, kes võib-olla teab ja kuhu pöörduda.»

Meie perearstid on väga tublid, teevad väga rasket tööd ja on ülekoormatud. Müts maha nende ees.

«Tervisevõtme» saates on tavaliselt olnud kuni 12 küsimust, millele arst tempokalt vastas. Iga küsimust peab ta ise vahvaks ja asjakohaseks, sest lolle küsimusi ei ole olemas. «Kui inimene tuleb juba selle peale, et esitada küsimus asjatundjale, siis ei saa see inimene rumal olla,» kiidab ta helistajaid, kes ei oska alati ise selle peale tulla, kui nende seisund võib juba olla ohtlik. «Arstile on pikad järjekorrad ja seda aega tuleb millegagi sisustada. Ning kui inimene sisustab aega veeta sellega, et vahepeal küsib nõu kuskilt mujalt asjatundlikust allikast – seekord siis minu käest –, siis see on hästi otsustatud. Meie perearstid on väga tublid, teevad väga rasket tööd ja on ülekoormatud. Müts maha nende ees.»

Igaüks ei oska nalja teha

Uusi raamatuid on doktor Vassiljev üllitanud umbes iga kolme aasta tagant. Ka Tallinna Televisiooni saatega «Tervisvõti» alustades teadis ta, et see saab üks kord raamatuks. Nõnda võiski saadet vaadates näha, et arst helistajatele vastates pidevalt märkmeid teeb. Mõni arvas, et tohter kirjutab haiguslugu, kui ta tegelikult pani omale kirja märksõnu, millest võis hiljem kasu olla.

Viktor Vassiljev 2002. aastal.
Viktor Vassiljev 2002. aastal. Foto: Toomas Huik / Postimees

Saatest on mehele meelde jäänud paljud vahvad lood. Näiteks meenutab Vassiljev, et kord kirjutas talle üks televaataja, kelle meelest rääkis doktor saates lolli juttu ning et tema enam «Tervisevõtit» ei vaata. «Mina lugesin kirja saates ette ja ütlesin, et palju õnne, see härrasmees ilmselt istubki praegu ja vaatab meie saadet,» naeris arst. «Pärast saadet laekus kohe kiri: valetad, kurat, ei vaata!»

Teles esinema harjunud Vassiljevi sõnul üritavad paljud inimesed nalja teha. «Ilmselt on vaja oma aega millegagi sisustada,» oletab ta. «Keegi teda ei kuula, ta masendub üksi oma nurgas ja on avastanud oma võimaluse, et oi, ma teen nalja. Aga nali peab olema professionaalne, et see oleks huvitav. Nii et sellised naljad on mannetud.»

Kui saatesse helistaja naljategu ei õnnestunud, üritas doktor sinna midagi vaimukat juurde lisada ja nii sai tema sõnul vahel kokku päris hea anekdoodi. Seetõttu erineb ka Vassiljevi värske raamat «TV Tervisevõti» teistest terviseraamatutest, sest autor on sinna kirjutanud vaimukusi, mille üle eriti uhke on.

Mahukam osa teosest keskendub terviseprobleemide lahtiseletamisele, kuid viimased kaks peatükki on puhtalt meelelahutuseks. Ühes on kogu lühikestest küsimustest, mis on saanud saates vaimuka vastuse. Viimane peatükk on aga pühendatud puhtalt Viktor Vassiljevi aforismidele, mis tal on saates hästi välja kukkunud. Nimelt leidis doktor, et kuna keegi teine ei ole neid viitsinud üles korjata, siis tuli tal seda ise teha.

«Kui te seda raamatut vaatate, siis keskel on kõik sama jama, need kopsud-maksad ja näärmed. Aga vaadake just kahte viimast peatükki,» soovitab ta teosega õigesti tutvust teha. «Seal on väga asjalikke nõuandeid igasugustel teemadel, aga kes tahab lihtsalt natuke naerda – ja naer on teatavasti terviseks, – siis alustage lõpust.»

Reedel, 18. oktoobril kell 18 toimub Solarise Apollos Viktor Vassiljevi raamatu «TV Tervisevõti» esitlus. Postimees teeb esitlusest ka otseülekande. Jälgi raamatuportaali!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles