Kreeka hoiatab Euroopat uue põgenikelaine eest (5)

Copy
Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis.
Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis. Foto: AFP / Scanpix

Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis manitses täna Euroopat olema valmis uueks suureks põgenikelaineks.

«Euroopa peab olema valmis uueks migrantide ja pagulaste laineks, mis tuleb läbi Kreeka,» ütles peaminister intervjuus AFP-le sada päeva pärast ametisse astumist. 

Kreekas on 70 000 varjupaigataotlejat, kellest pea 33 000 elab Türgi lähistel saartel. Ateena on mures, et Türgi pealetung kurdidega asustatud aladel Põhja-Süürias viib Euroopasse saabuvate põgenike arvu suurenemiseni. 

Türgis elab umbes 3,6 miljonit Süüria põgenikku ning Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on ähvardanud lõpetada Euroopasse suunduda soovivate migrantide takistamise, kui neid ei õnnestu ümber asustada Süürias. Türgil on kavas rajada Süüria põhjaossa turvaala, kuhu on võimalik paigutada sõja jooksul Süüriast Türki põgenenud inimesed. 

Mitsotakise arvates tegeleb Türgi väljapressimisega.

«Plaan pressida Euroopalt välja, ähvardades pagulaste ja migrantide lainete vallandamisega Euroopas, ei ole ettepanekuna vastuvõetav,» sõnas Kreeka valitsusjuht. 

Kreeka on tänavu võtnud vastu 46 000 migranti, rohkem kui Hispaania, Itaalia, Malta ja Küpros kokku, teatas sel nädalal ÜRO pagulasamet. 

«Kui te vaatate sel suvel Egeuse merd ületanud (migrantide) arvu ja võrdlete seda eelmise suvega, siis me seisame silmitsi suuremõõdulise probleemiga,» ütles ta. 

Kreeka saarte põgenikelaagrid on pikka aega olnud ülerahvastatud.

«Meie prioriteet on kiirendada asüüliprotsessi. Kui keegi asüülile ei kvalifitseeru, siis ta peab Türki naasma,» ütles Kreeka peaminister. 

Mitsotakise sõnul on Kreekal tarvis rohkem abi Euroopalt, iseäranis tehnoloogia näol, millega põgenikealuseid juba Türgi rannikul tuvastada ning need seal kinni pidada.

Mitsotakis kritiseeris ka EL-i liikmesriike, iseäranis Ida-Euroopa maid, kes keelduvad vastu võtmast isegi saatjata alaealisi migrante. 

«Peavad olema tagajärjed nendele, kes ei kavatse osaleda selles Euroopa solidaarsuse avalduses,» ütles ta. 

«Meil on Kreekas 3000-4000 saatjata alaealist. Euroopa riikide jaoks ei oleks väga raske see hulk (omavahel) ära jagada ning võtta Kreekalt osa selle probleemiga tegelemise koormast,» ütles ta. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles