Kaval lüke «sajandi maffiaprotsessil»: kahest ettevõttest tehti surnud kehad (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy

Tänasel, sajandi maffiaprotsessiks ristitud restorani- ja hotelliärimeeste Pavel Gammeri ja Hubert Hirve kohtuasja avainstungil, selgus, et nende neljast uurimise all ettevõttest kaks on likvideeritud ja 7. oktoobril äriregistrist kustutatud. 

Kuritegelikku ühendusse kuulumises süüdistatud OÜ Restoplus ja OÜ Emerana esindajad esitasid kohtule taotluse nende kahe ettevõtte suhtes kriminaalmeneltuse lõpetamiseks, kuna juriidilised kehad on nii-öelda surnud ja nende üle kohut pidada ei saa.

Kohtus selgitati, et hulgikaubandusega tegelenud ja varem Pavel ja Inga Gammeri juhitud OÜ Emerana ja samas valdkonnas tegutsenud OÜ Restoplus, mida juhtisid maksukuriteo süüdistuse saanud Anna Dobrovolskaja ning Raul Feldman, ühinesid ettevõtteks KTH Capital, mida juhivad õed Tiina ja Kristina Hirv, kuid mille osanik oli veel selle aasta septembrini süüdistatav Hubert Hirv.

Prokuratuuri hinnangul on ühinemise ainus eesmärk kriminaalvastutuse vältimine ning KTH Capitali alusetu rikastumine. Kohtunik Elina Elkindil kriminaalasja lõpetamise osas vastruväiteid polnud. «Kui juriidilist keha pole enam olemas, siis tema suhtes enam kohut pidada ei saa,» ütles ta. Avalikest-õiguslikest nõudetest lähtuvate kohustuste asjus kujundab kohus veel oma seisukoha.

Juhatuse liige Tiina Hirv ei soostunud kohtus ettevõtete ühinemise tagamaid selgitama, põhjendades seda ärisaladusega.

Nn sajandi maffiaprotsessi peategelased Hubert Hirv ja Pavel Gammer ning nende äride finantsjuht Ardo Vilbre viibivad endiselt vahi all. Kevadel taotlesid and endi vahi alt vabastamist, kuid kohus sellega ei nõustunud. Kasu polnud ka Hirve pakutud hiiglaslikust poole miljoni euro suurusest kautsjonist.

Rasked kuriteod

Riigiprokuratuur süüdistab Hubert Hirve ja Pavel Gammerit kuritegeliku ühenduse juhtimises, eraviisilises jälitustegevuses, altkäemaksu andmises erasektoris, maksukohustuse varjamises ning tulirelva, laskemoona ja helisummutite ebaseaduslikus käitlemises ning tsiviilkäibes keelatud relva käitlemises.

Gammerit süüdistab riigiprokuratuur koos Eesti kuritegelikus ilmas tuntud ja praegu 350 000 euro suuruse kautsjoni vastu vabaduses viibiva 48-aastase Ahmed Ozdojeviga ka väljapressimises.

Kokku süüdistatakse Gammeri ja Hirve kohtuasjas 22 inimest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles