Apteekides saab taas gripi vastu vaktsineerida

Apotheka
Copy
Foto: Dominik Martin

Eesti apteekides saab kuni 17. novembrini taas gripiviiruse vastu vaktsineerida. Tänavu vaktsineeritakse juba seitsmes linnas ja kokku 23 apteegis.

Kuna eelmisel aastal saatis apteekides vaktsineerimist edu ja inimesed tervitasid seda võimalust heal meelel, tehakse apteegis gripi vastu vaktsineerimist lisaks Tallinna, Tartu, Jõhvi ja Kuressaare apteekidele tänavu ka Võrus, Rakveres ja Pärnus.

Vaktsineerida saab tänavu Tallinnas Solarise Apothekas, Viru Keskuse Apothekas, Järve Keskuse Apothekas, Stroomi Keskuse Apothekas, Rocca Al Mare Apothekas, Pelguranna Benu apteegis, Lasnamäe Tervisemaja Benu apteegis, Kristiine Keskuse Euroapteegis, Ülemiste Keskuse Südameapteegis, Magistrali Keskuse Südameapteegis, Lasnamäe Centrumi Südameapteegis ning Sõpruse Rimi Südameapteegis.

Väljaspool Tallinnat saab vaktsineerida Tartus Lõunakeskuse Rimi juures asuvas Apothekas, Eedeni Keskuse Apothekas, Tasku Keskuse Apothekas, Raekoja Apothekas, Pärnus Port Arturi Apothekas ja Pärnu Maksimarketi Südameapteegis, Rakveres Põhjakeskuse Apothekas ja Rakvere Maxima Südameapteegis, Jõhvis Narva maantee 3 asuvas Apothekas, Kuressaares Saare Selveri Südameapteegis ning Võrus Kagukeskuse Südameapteegis.

Foto: Apotheka

Vaktsineerimise kellaaegasid saab vaadata veebilehelt www.vaktsineeriapteegis.ee

«Möödunud gripihooajal vaktsineeris end apteekides kokku enam kui 9000 inimest ehk ligi 10 protsenti kogu gripi vastu vaktsineerinud inimeste hulgast. Vaktsineeritute koguarv oli enam kui kaks korda suurem ülemöödunud hooajast, tõustes 3,2 protsendilt 7 protsendini, seejuures langes nii gripi tõttu surnud inimeste arv kui ka intensiivravi vajanud inimeste arv,» tõdes Eesti Apteekide Ühenduse (EAÜ) juhatuse liige, proviisor Timo Danilov. «Selge on see, et ehkki Eesti elanikkonna teadlikkus gripiviiruse ohtlikkusest ja vaktsineerimise olulisusest on pisut tõusnud, on meil veel väga pikk tee minna, et tõusta ülespoole Euroopa madalaimate näitajate seast. Gripi vastu vaktsineerimise peaksid kindlasti ette võtma kõik riskirühma kuuluvad inimesed – väikelapsed, eakad, kroonilisi haigusi põdevad inimesed ja kõik, kes nendega lähemalt kokku puutuvad. Tuleb arvestada, et gripp võib olla eluohtlik haigus ja parim viis selle eest ennast ja oma lähedasi kaitsta on vaktsineerimine. Seetõttu on soovitatav seda teha ka riskirühma mittekuuluvatel inimestel,» soovitas proviisor.

Eestis haigestus hooajal 2018/2019 grippi Terviseameti hinnanguliste arvestuste järgi 45 000–55 000 inimest, neist hospitaliseeriti 1662 inimest, kellest intensiivravi vajas 130. 42,3% kõigist hospitaliseerimist vajanud patsientidest olid alla 15-aastased lapsed ja noorukid. Gripist tingitud tüsistuste tõttu suri 57 haigestunut.

Copy
Tagasi üles