Briti peaminister teeb pärast ajakava hääletuse kaotust pausi (3)

Copy
Boris Johnson. 
Boris Johnson. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images

Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles, et teeb Euroopa Liidust lahkumise lepingu edasiviimisel pausi.

Parlamendi alamkoda saatis teisipäeva õhtul Euroopa Liidust lahkumist puudutava seaduseelnõu edasisele käsitlemisele ja näitas nii rohelist tuld lahkumisleppele. Alamkoda tõrjus seevastu valitsuse kavandatud kiire ajakava Brexiti seaduse käsitlemisele. Valitsus tahtis parlamendis seaduse läbi viia kolme päevaga. 

Parlamendis hääletas ajakava vastu 322 ja poolt oli 308 rahvasaadikut.

«Me tõmbame selle eelnõule pidurit,» ütles Johnson seadusandjatele ja lisas, et arutab edasist olukorda Euroopa Liidu liidritega. Johnson kinnitas kõigest hoolimata, et Suurbritannia lahkub ühendusest 31. oktoobril.

Kriitikud on sarjanud valitsuse katseid seadusandlus peadpööritava kiirusega läbi suruda, et vältida põhjalikumat tutvumist vastuolulise lepinguga.

Mis edasi saab, on ebaselge.

Briti peaminister Boris Johnson hoiatas varem päeval seadusandjaid, et kui nad ei toeta Brexiti leppe vastuvõtmisele kolmepäevase ajakava määramist, hülgab ta lepingu ja püüab korraldada ennetähtaegsed valimised.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk konsulteerib Euroopa Liidu liidritega Briti taotluse üle pikendada Brexitit 31. jaanuarini, ütles teisipäeval Euroopa Komisjoni pressiesindaja.

Pressiesindaja Mina Andreeva kommenteeris nii Briti seadusandjate otsust takistada peaminister Boris Johnsonil surumast väljaastumisleping parlamendis läbi veel enne kuu lõppu. 

Ta kirjutas Twitteris, et komisjon võtab tänased tulemused arvesse, ning ootab ÜK valitsuselt selgitusi järgmiste sammude osas. Tusk aga peab samal peab samal ajal ELi liikmesmaade juhtidega konsultatsioone ÜK taotluse üle saada EList lahkumisele ajapikendust kuni 31. jaanuarini 2020.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles