Kuidas internetist usaldusväärset terviseinfot otsida?

PM Tervis
Copy
Uuri alati, kes on veebilehe taga.
Uuri alati, kes on veebilehe taga. Foto: Erik Reis/PantherMedia / Erik Reis

On arvatud, et kui haritud inimene otsib oma terviseseisundi kohta informatsiooni mainekalt terviseleheküljelt ühe tunni, siis suure tõenäosusega leiab ta sellist informatsiooni, mida tema arst ei tea, täheldab perearst. 

Perearst ja blogipidaja Piret Rospu jagab oma viimases postituses nippe, kuidas internetist paremat terviseinfot leida.

  • Kasuta usaldusväärseid lehekülgi. Üldiselt on usaldusväärsed suurte kliinikute, riigiasutuste (nt Haigekassa, Terviseamet jm), teadusasutuste ja erialaühenduste lehed.
  • Uuri, kes on veebilehe taga. Sageli tahetakse tervisejutu lõpuks maha müüa mõnda toodet ja räägitakse kokku ükskõik mida, et aga ost lukku lüüa. Müügijutt igasuguste käsimüügis ja käest kätte müüdavate pillide ja salvide ja õlide ja seadmete kohta kuulub kategooriasse «väga kahtlane», sest kui müüja näol ei ole tegemist tervishoiutöötajaga, siis neid mitte keegi ei kontrolli ei jutu ega toote osas.
  • Ravimifirmad teevad teinekord reklaamlehekülgi «teadlikkuse tõstmise» eesmärgil, et siis hästi teadlikud patsiendid läheksid kõik oma perearsti juurde ravi küsima. Õnneks on Eestis retseptiravimite reklaam laiemale avalikkusele keelatud ja ravimifirmadele kehtib võrdlemisi range reglement, millist infot nad levitada tohivad. Isegi kui nad tegelikult lihtsalt tahavad oma ravimite müüginumbreid tõsta ja seaduse järgi kvalifitseeruvad sellised veebisaidid reklaami alla, on firmadel kohustus jagada usaldusväärset infot ja mitte jagada tõendamata lubadusi.
  • Ingliskeelses internetis on kasutusel kvaliteetset ja usaldusväärset terviseinfot jagavatele lehekülgedele paigaldatav «HON code» märk. Lisaks on kasutusel teisi märke, mille jagajad igaüks veidi erinevatel (kuigi sarnastel) põhimõtetel hindavad saidi loomise protseduure ja infojagamise reegleid. Märgid ei anna küll raudkindlat garantiid, et kõik materjal leheküljel õige on, aga vähemalt on lootust, et veebilehe pidajad toetuvad tõenduspõhisusele ja uuendavad seda regulaarselt. Usaldusväärsetele allikatele jagatavad märgid on ajalimiidiga, olgu see siis aasta-kaks-kolm.
  • Kui jutt internetis erineb väga olulisel määral arsti juures räägitust, siis parem leida uus lehekülg.
  • Häid lehekülgi uuendatakse regulaarselt.
  • Sageli on konkreetsed mõõdetavad väited varustatud asjakohaste viidetega. See ei saa muidugi alatine reegel olla, intervjuudes, videotes või ajaleheartiklites pole viitamine eriti võimalik.

Vaata konkreetseid lehekülgede näiteid blogist «Sinu terve laps»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles