Luupus vangistas noore eestlanna iseenda kehasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Marilin Baker kohaneb vaikselt haigusega kaanevate muutustega: teistsugune on elukorraldus ning isegi välimus. Enne steroidide võtmist kaalus ta näiteks 50 kilogrammi vähem, kuid neist ei ole veel võimalik loobuda.
Marilin Baker kohaneb vaikselt haigusega kaanevate muutustega: teistsugune on elukorraldus ning isegi välimus. Enne steroidide võtmist kaalus ta näiteks 50 kilogrammi vähem, kuid neist ei ole veel võimalik loobuda. Foto: Eero Vabamägi

Enne tervislik, tegus ja ülihõivatud eestlanna pidi pärast luupusediagnoosi kogu elu ümber mõtestama, kuna energiat jätkub nüüd väga väheseks.

Marilin Baker kolis Inglismaale elama 19-aastasena. Üsna varsti leidis ta unistuste töö ja abikaasa ning peagi sündis laps. Terviseprobleemid algasid pärast sünnitust. «Ma ei olnud varem tihti haige ega puudunud töölt. Äkki hakkasin nakkushaigusi üles korjama, nii et vajasin peaaegu iga kuu vaba nädalat,» meenutas Baker.

Ilma nähtava põhjuseta tekkis tohutu väsimus, keha oli sinikaid täis, hammastega esines probleeme. Vahepeal arvati, et tegu on leukeemiaga, talle tehti operatsioone ning pikka aega ei suutnud ükski arst välja selgitada, mis noorel naisel viga on. Kui laps oli kuuene, tekkisid 27-aastasel Bakeril järsku liigesevalud. Reumatoloog vaatas tema haiguslugu ja ütles kohe, et arvatavasti on tegu luupusega ning testiga saab selle kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles