Iga päev selle puuvilja söömine võib vähendada kolesterooli taset

Avokaado on üks populaarsemaid eksootilisi vilju.

FOTO: Martina Kovacova/PantherMedia / Martina Kovacova

Avokaadosõbrad ei pruugi mõistagi, kui kasulik trendikas vili nende südamele on. Uuringus tuli välja, et iga päev ühe avokaado söömine vähendas oluliselt  halva kolesterooli hulka. 

Pensylvania ülikooli teadlased vaatasid 45 ülekaalulist või rasvunud vabatahtlikku, kelle kehakaal oli neid südameinfarkti või insuldi riski alla seadnud. Mõnedel osalejatest paluti oma igapäevasele toidule avokaadot lisada. Viis nädalat hiljem oli avokaadosööjate halb kolesterool märgatavalt langenud, vahendab Yahoo Lifestyle

Avokaadod on rikkad antioksüdantide poolest, mis võivad kolesterooli alandada. Koorele kõige lähemal olev viljaliha on aga toitainetest kõige enam pungil. Kolesterool võib koguneda arterites ja moodustada trombe, mis võivad viia südameinfarkti või insuldini. Avokaadodele on omistatud veel kasulikku mõju artriidi, vähi ja silmaprobleemide puhul. Kuna puuvili sisaldab palju rasva, polnud kasu südamele täiesti kindel.

Teadlased palusid algul kõikidel vabatahtlikel süüa tüüpilist Ameerika dieeti, et katseisikud alustaksid samast punktist. Seejärel jagati osalejad kolme gruppi ning pandi nad madala rasvasisaldusega, mõõduka rasvasisaldusega või mõõduka rasvasisaldusega toidule, millele lisati igapäevane avokaado. Ajakirjas Nutrition avaldatud uuring leidis, et vabatahtlikud, kes sõid igapäevaselt ühe avokaado, vähendasid oluliselt oksüsdeerunud LDL kolesterooli sisaldust veres. LDL kolesterool võib ladestuda veresoonte seintel ja muuta need kitsaks ja jäigaks. Kui LDL kolesterool oksüdeerub, algab ahelreaktsioon, mis soodustab ateroskleroosi ehk arterite ummistumist. 

Hea südamele, kuid mitte keskkonnale

Kuigi avokaado võib meie südamele kasulik olla, on moeka puuvilja kasvatamine laastav keskkonnale. Tegu on äärmiselt januse taimega, mis vajab peaaegu kaks korda rohkem vett kui sama suure koguse apelsinide kasvatamine. Keskkonda mõjutavad nii vesi, väetised, energia, kui ka viljade pakendamine ja värskena hoidmine ning transport. Avokaadode tootmine on viimaste aastakümnetega kaks korda kasvanud, et kasvavat nõudlust rahuldada, mis tähendab mõnes piirkonnas metsaraiet ja kõrbestumist. See toimub näiteks Kesk- ja Lõuna-Mehhikos, kus avokaadode tootmine on majandust elavdanud ning vilja nimetatakse lausa roheliseks kullaks. 

Populaarne

Tagasi üles