10 aastat vana McDonald'si eine näeb endiselt võrdlemisi kõbus välja

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Kümne aasta vanuse McDonald'si eine ekspositsioon Islandi hostelis Snotra House.
Kümne aasta vanuse McDonald'si eine ekspositsioon Islandi hostelis Snotra House. Foto: ANGELIKA OSIEWALSKA / AFP

Islandil suleti viimane McDonald'si esindus kümme aastat tagasi. Hjörtur Smarason otsustas tollal osta oma viimase eine sellest kiirtoidurestoranist, mille ta on siiani alles hoidnud, vahendasid AFP ja BBC.

«Ma olin kuulnud, et McDonald'si tooted ei lagune kunagi ja tahtsin oma silmaga näha, kas see on tõsi või mitte,» selgitas toote omanik, kes hoidis ostetud burgerit ja friikaid algselt kilekotis oma garaažis. Peale kolme aastat, mil Smarason ei täheldanud toote puhul erilist kõdunemist, tahtis ta selle annetada Islandi rahvusmuuseumile, ent kuna muuseumi esindaja teatas, et neil pole häid tingimusi toidu hoiustamiseks anti eine varsti Smarasonile tagasi. «Ma arvan, et nad tegid hinnangulise vea, kuna see hamburger säilitab end ise,» sõnas Smarason, et rahvusmuuseum poleks pidanud muretsema, kus ja kuidas kõnealust burgerit hoida. 

Tänasel päeval võib esimest aastakümmet tähistavat burgerit ja friikaid leida Thykkvibaeri linnas asuvast hostelist Snotra House, kus nad on klaaskapis eksponaadi staatuses ja kus neid külastab tuhandeid inimesi aastas. McDonald'si viimane esindus Islandil sulges oma uksed 2009. aasta oktoobri lõpus, Islandi finantskriisi ajal, kuna ei suutnud väikese ostjaskonnaga Reykjavíkis korralikult kanda kinnitada ja kohalikke burgeritootjaid alistada. Erinevate teadete kohaselt pole McDonald'sil siiani mingit plaani Islandile naasta. 

Süüdistusi oma toidu tehislikkuses on McDonald's varemgi saanud ja 2013. aastal kommenteeris kiirtoidukett, et õiges keskkonnas kõduneb nende toodang nagu enamus maailma toitu, aga selleks on vaja niiskust, ilma milleta on vähetõenäoline, et hakkaksid vohama hallitus ja bakterid. Islandi Ülikooli toiduteadlane Bjorn Adalbjornsson kinnitas toda hinnangut, selgitades et ilma niiskuseta kuivab toit lihtsalt kokku.  

Kõnealuse eine eluolu saab reaalajas jälgida Snotra House'i kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles