Pensionireform toob kaasa ridamisi ohte (10)

Copy
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler.
Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler. Foto: Mihkel Maripuu

Peale Eesti Panga mõjuanalüüsi, milles ennustatakse tulevaste pensionite vähenemist ja maksutõusu, laekub aina enam hoiatusi pensionireformiga kaasnevate ohtude eest. Kui advokaadid näevad riivet põhiõigustele, siis finantsinspektsioon pelgab, et hüppeliselt kasvab kelmuskuritegude arv.

«Eelnõu toodava muudatuse harjal sõitvad kelmid ning muud sääraseid varavastaseid kuritegusid sooritavad peavad saama kiiresti ja tõhusalt karistatud. Eelnõus sätestatud valikuvabadus ja inimeste käsutusse vabanevad ressursid tõstavad kelmuste ja muude selliste kuritegude toimumise tõenäosust,» kirjutas finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler rahandusministeeriumile.

Seetõttu kutsub finantsinspektsioon üles pöörama piisavalt tähelepanu ja andma ka ressursse õiguskaitseasutuste sellisele tegevusele, mis võimaldab kiiresti ning tõhusalt vähendada reformiga kaasnevat kuritegevusriski, nagu näiteks kelmus ja usalduse kuritarvitamine.

Kuna fondivalitsejad on seni riskide juhtimisel arvestanud, et enne pensioniiga fondist lahkuda ei saa, tegi finantsinspektsioon likviidsuse stressitestid, millest selgus, et kohustuslike pensionifondide likviidsuse tase on üldjuhul kas väga hea või hea. Seetõttu pole mõõdukama väljumisstsenaariumi puhul pensionifondide korrapärane valitsemine tõenäoliselt häiritud. Probleemid võivad tekkida vaid väga äärmuslike stsenaariumide korral.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles