Mart Järvik ei tulnudki komisjoni kohale (20)

Copy
Maaeluminister Mart Järvik.
Maaeluminister Mart Järvik. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni erakorralisele istungile kutsutud maaeluminister Mart Järvik ei ilmunud parlamendisaadikutele aru andma. 

Korruptsioonivastane erikomisjon kutsus Järviku ja maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti aru andma huvide konfliktide tekkimise asjaoludest maaeluministeeriumis ja selle valitsemisalas. Komisjoni juht Katri Raik kinnitas, et Järvik istungile kohale ei tulnud. 

Raik ütles pressiteate teel, et komisjoni eesmärk oli saada ülevaade huvide konflikti tekkimise asjaoludest maaeluministeeriumis ja selle valitsemisalas.

«Maaeluministeeriumis ja selle haldusalas toimunud juhtumid kinnitavad, et Euroopa Nõukogu juures asuva korruptsioonivastase riikide ühenduse GRECO soovitused tegeleda ministrite ja poliitiliste nõunike huvide konfliktide riskide maandamisega on igati põhjendatud,» üles Raik.

Komisjoni liikmete küsimused puudutasid ministeeriumi reegleid huvide konflikti käsitlemisel, majavälise õigusabi kaasamist ja tööjaotust ministeeriumi õigusosakonnaga, ministeeriumi teabevahetust allasutustega ning võimalikku sekkumist allasutuse töösse. Ühe küsimusena arutati, kuidas vältida ministri nõunike huvide konflikti.

Komisjon teeb maaeluminisiteeriumile ning veterinaar- ja toiduametile täiendavad päringud ning jätkab arutelu esmaspäeval korralisel istungil.

Järviku tegemisi uurib ka teine komisjon

Raik ütles eile BNSile, et on saanud Järviku nõunikult vastuse, mille kohaselt on minister neljapäeval väga hõivatud. «Eks ma suhtlen ministeeriumiga veel ja juhin nõuniku tähelepanu peaminister Jüri Ratase sõnadele riigikogu infotunnis, et palun kaaluge tulekut. Sest kui minister ei tule, siis ta rikub riigikogu kodu- ja töökorra seaduse paragrahvi, mille kohaselt on komisjoni õigus nõuda valitsuse liikme komisjoni istungil osalemist valitsusliikme võimkonda kuuluvate küsimuste kohta teabe saamiseks,» sõnas ta.

Raiki sõnul olid koalitsiooni – Keskerakonda, Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda ja Isamaasse – kuuluvad komisjoni liikmed regulaarsel komisjoni istungil Järviku teemat jutuks võtmise vastu ja seetõttu kasutas ta õigust komisjon erakorraliselt kokku kutsuda.

«Kell 8.15 algab valitsuse istung, mis kestab 12-ni ja jätkub kell 14. Kui minister puudub sealt tunni, siis ei tohiks see olla loodusõnnetus. Leian, et ta peaks tulema, eriti arvestades seda, et on järgmisel nädalal lähetuses,» lisas Raik eile. 

Neljapäeval vastas Jüri Ratas riigikogu infotunnis Raiki sellekohastele küsimustele. «Eks peaminister püüdis ühest küljest öelda, et Järvik peab tulema – mis on õige, peabki tulema, aga püüdku meie leida mingit aega.»

Kell 8.15 alanud valitsuse istungil oli maaeluminister Järvikul üks päevakorrapunkt, tutvustada valitsusliikmetele Eesti seisukohtasid Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusnõukogu 18. novembri istungil.

Samal ajal on käimas Jüri Ratase ettepanekul loodud uurimiskomisjoni töö, mida veab riigisekretär Taimar Peterkop. Komisjonist lähemalt loe SIIT

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles