Järvik tahab ametist vabastada ka asekantsleri (19)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Toomas Kevvai.
Toomas Kevvai. Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks sellele, et maaeluminister Mart Järvik (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) on teinud ettepaneku vallandada lahkhelide tõttu maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti, on tal kavas lahti saada ka asekantsler Toomas Kevvaist.

Järviku umbusaldusavaldusele alla kirjutanud opositsioonilise Reformierakonna fraktsiooni liikmed Keit Pentus-Rosimannus ja Liina Kersna küsisid täna ministrilt aru pärides, kas vastab tõele, et EKRE poliitikul on soov lahti lasta oma ministeeriumi asekantsler. Kersna küsis Järvikult, miks ta ei usalda oma asekantslerit, kes vastutab toiduohutuse eest. Maaeluministeeriumis vastutab toiduohutuse eest asekantsler Toomas Kevvai, kelle haldusalas on ka veterinaar- ja toiduamet, mis on üks osaline listeeriaskandaalis.

Järvik asekantsleri kangutamise plaani ei eitanud ning vastas, et tema soov on tagada Eestis toiduohutuse valdkonna töö, et see oleks perfektne. «Praegu on seal probleeme. Seda näitas ka toiduohutuse audit,» põhjendas ta.

Siiski hiljem, vastates sotsiaaldemokraat Indrek Saare küsimusele, lausus Järvik, et ei kavatse asekantslerit vallandada, vaid muudab hoopis maaeluministeeriumi põhikirja, millega saaks Kevvai töökoha ära kaotada.

Minister tunnistas, et allkirjastas eile õhtul ministeeriumi põhimääruse muudatuse ettepaneku ja saatis selle kooskõlastusringile. Ministri sõnul tuleb see valitsuse istungil arutusele järgmisel nädalal.

Veel selgitas Järvik, miks ta tahab kantsler Lemettist vabaneda. «Osa vastusest on see, et kui mina tagan toiduohutuse auditi ja kantsler seisab sellele vastu, siis see ei ole koostöö,» põhjendas ta.

Reformierakondlase Kristiina Šmigun-Vähi küsimusele vastates ütles Järvik, et ei kavatse siiski tervet personali vallandada – ülejäänud teevad tema sõnul tubli tööd.

Kokku on ministeeriumis asekantslere kolm. Lisaks Kevvaile ka kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Siim Tiidemann ning põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban. 

Kantsleriga koostöö ei laabu

Maaeluminister Järvik teatas eelmisel nädalal EKRE pressiteenistuse vahendusel, et tegi ettepaneku maaeluministeeriumi kantsleri Lemetti teenistusest vabastamiseks.

«Avaliku teenistuse seaduse kohaselt võib ministeeriumi kantsleri teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul ministri ja kantsleri koostöö ei laabu. Minu hinnangul meie koostöö ei laabu ja olen teinud valitsusele ettepaneku Lemetti vabastamiseks kantsleri ametikohalt seaduses ettenähtud alustel ja korras,» teatas Järvik.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo direktori Urmas Seaveri sõnul saab vabariigi valitsuse seaduse kohaselt kantsleri ametisse nimetada ja ametist vabastada valitsus ministri ettepanekul. Valitsus sel nädalal seda küsimust ei aruta.

Seaduse kohaselt vabastatakse kantsler teenistusest, «kui ministri hinnangul ministri ja kantsleri koostöö ei laabu».

Kantsler Lemetti avalikustas möödunud nädalavahetusel maaeluministri ja tema nõunike vahelise kirjavahetuse, mis seadis kahtluse alla minister Järviku sõnad, et tänaseks endine nõunik Urmas Arumäe talle põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) volituste asjus nõu ei andnud.

Jutt käib kriminaalasjast, kus PRIA on toetuse petmiseskeemis kannatajaks ja vajas seetõttu ministrilt kahjunõude esitamiseks volitust.

PRIA on seisukohal, et Arumäe takistas neil menetlemast ettevõtteid, keda ta varem advokaadina esindas. Järviku puhul on välja tulnud, et süüdistatavad isikud on tema lapsepõlvesõbrad. Arumäe puhul algatas Põhja ringkonnaprokuratuur uurimise seoses võimaliku toimingupiirangu rikkumisega. Arumäele endale ei ole kahtlustust esitatud. Avalikkuses on üles kerkinud küsimused nii Arumäe kui ka Järviku võimalikust huvide konfliktist. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles