Kuidas kaitsta nahka külma ja kuiva õhu eest?

PM Tervis
Copy
Talvine külm ja kuiv õhk mõjub nahale halvasti.
Talvine külm ja kuiv õhk mõjub nahale halvasti. Foto: Shutterstock

Talvine ilm mõjub nahale halvasti – kuiv ja külm õhk tekitab nahaärritust, kuivust ja sügelust. Selle vältimiseks tuleb nahka talviti õigesti ja piisavalt hooldada.

Talvine õhk on oluliselt kuivem ja mõjub nahale halvasti. Õhuniiskust vähendavad oluliselt ka radiaatorid ja teised küttekehad ning seetõttu ei tasu neid kogu aeg sees hoida. Nendes ruumides, kus inimene kõige rohkem aega veedab, võiks olla radiaatori kõrvae asetatud veeanum. Kuiv õhk mõjub halvasti ka hingamisteede limaskestale ning suurendab haigestumise riski. Seetõttu tuleks kanda hoolt selle eest, et kodudes oleks õhk piisavalt niiske.

Kuumad dušid või vannid mõjuvad samuti nahale halvasti ja seepärast tasuks pesemisel eelistada sooja või leiget vett ning mitte veeta duši all kaua aega. Kuum vesi on kahjulik ka juustele ja peanahale ning võib tekitada kõõma ning kahjustada karvanääpse. Kuna haigusteperioodil pestakse käsi oluliselt sagedamini, tuleks naha säästmiseks pesta sooja või leige veega ning pärast pesemist käsi kreemitada.

Pesemisel tasuks eelistada lõhnavabu ja loodussõbralikke tooteid, sest tavalised seebid ja dušigeelid sisaldavad ärritavaid värvi- ja lõhnaaineid. Rõhku tuleks panna niisutamisele.

Talveperioodil on soovitatav vältida alkoholi sisaldavaid nahahooldustooteid, sest alkohol kuivatab nahka. Eelistada võiks spetsiaalseid talveperioodiks mõeldud niisutajaid, mis aitavad säilitada naha elastsust ning pehmust. Kuivade huulte vältimiseks tuleks kasutada regulaarselt kas vaseliini või teisi rasvaseid niisutajaid.

Riietuda tuleks ilmastikukohaselt ja mugavalt. Materjalid nagu polüester ja vill võivad nahka ärritada, tekitades nahalöövet ja sügelust. Eelistada võiks pehmeid materjale, mis ei tekita hõõrumist ning lasevad nahal hingata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles