Pildid ja video. Skandaal paisub: 15-aastane tüdruk meelitati kooliekskursioonilt Epsteini villasse, kus ta vägistati (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine
Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Briti prints Andrew andis möödunud nädalalõpul BBC saatele «Newsnight» intervjuu, mille tõttu sai augustis endalt New Yorgi vanglas elu võtnud miljonäri Jeffery Epsteini vägistamisskandaal uut tuult tiibadesse.

18. novembril tuli avalikkuse ette 31-aastane naine, kes kasutab enda kohta nime Jane Doe 15 ja kes teatas, et ta vägistati Epsteini villas, kui ta oli 15-aastane, edastavad bbc.com ja nbcnews.com.

Jane Doe 15 fotol, millel ta on 15-aastane.
Jane Doe 15 fotol, millel ta on 15-aastane. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

USAs kasutatakse terminit Jane Doe surnud naiste kohta, kelle isikut ei ole kindlaks tehtud või elus oleva isiku puhul tema identiteedi varjamiseks.

Jane Doe 15 andis Los Angeleses pressikonverentsi, kus osales ka tema advokaat Gloria Allred. Oma nime mitte avaldanud naine kandis käevõru kirjaga «Epstein didn't kill himself» («Epstein ei tapnud ennast»).

Jane Doe 15 kandis käevõru lausega «Epstein didn't kill himself» («Epstein ei tapnud ennast»).
Jane Doe 15 kandis käevõru lausega «Epstein didn't kill himself» («Epstein ei tapnud ennast»). Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Naine sõnas, et Epsteini sõpruskonda kuulunud isik meelitas ta endaga kaasa New Yorgis, kus ta oli klassiekskursioonil. Isik ütles tüdrukule, et miljonär Epstein tahab aidata vaeste perede lapsi ning tüdruk uskus seda. Jane Doe 15 sõnul kasvas ta üles vaesuses.

Naine meenutas, et tema ja veel mitu tüdrukut lennutati Epsteini eralennukiga New Yorgist New Mexicosse, kus Epsteinil oli Zorro nime kandev villa. Jane Doe 15 sõnul sai ta seal käsu teha Epsteinile massaaži ning pärast seda miljonär vägistas ta.

Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine, pildil koos advokaat Gloria Allrediga.
Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine, pildil koos advokaat Gloria Allrediga. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Tüdrukuga juhtunu sarnaneb varem oma vägistamislood avalikustanud naiste lugudega. Ka teised naised langesid teismelisena Epsteini ja ta sõpruskonna ohvriks. Kõige tuntum oma vägistamise avalikustaja on Virginia Giuffre, kes kirjeldas detailselt, mida Epstein temaga tegi.

Virginia Giuffre ja ta advokaat David Boies tänavu augustis.
Virginia Giuffre ja ta advokaat David Boies tänavu augustis. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Giuffre sõnul kasutasid Epstein ja ta käsilased tüdrukute värbamiseks alati sama meetodit, valides just vaeseid tüdrukuid, kellele lubati raha, ilusaid riideid ja reise.

«Teismelised värvatud pidid võtma end poolalasti ja siis masseerima Epsteini ja ta sõpru. Epsteinil oli komme tüdrukute ees masturbeerida,» meenutas Giuffre. 

Jeffrey Epstein politseifotol.
Jeffrey Epstein politseifotol. Foto: Handout ./REUTERS/Scanpix

Epsteini seksiimpeeriumi üks sutenööridest oli ta endine kallim, inglanna Ghislane Maxwell, kelle praegune asukoht on teadmata. Talle on esitatud süüdistus kupeldamises ja alaealiste seksuaalses ärakasutamises.

Jane Doe 15 sõnas pressikonverentsil, et Epsteini sõpruskonda kuulunutel tuleks politseile avaldus teha ja seksimpeeriumis toimunu avalikustada. Neil, kaasa arvatud Briti prints Andrew’l, tuleks teha ka koostööd Föderaalse Uurimisbürooga (FBI), mille agendid Epsteini juhtumeid uurivad.

Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine.
Jane Doe 15 on 31-aastane anonüümseks jääda soovinud naine. Foto: ROBYN BECK/AFP/Scanpix

Lisaks Jane Doe 15-le ja Giuffrele on veel vähemalt 10 naist, kes süüdistavad Epsteini ja tema sõpru vägistamises. Naised sattusid Epsteini võrku teismelistena 2000. aastate alguses.

Jeffrey Epsteini sõpruskonda kuulus väidetavalt mitu kuulsat meest, lisaks prints Andrew’le näiteks ka USA praegune president Donald Trump ja endine president Bill Clinton.

Prints Andrew pidi möödunudnädalases intervjuus vastama küsimustele, mis puudutasid Epsteini seksiimpeeriumit ja tema osalemist selles.

Virginia Giuffre oli oma sõnul 17-aastane, kui prints Andrew ta vägistas. Enne vägistamist oli prints olnud Londoni eksklusiivses klubis, kus ta oli millegipärast närveerinud ja palju higistanud.

Prints Andrew rääkis nüüdses intervjuus, et ta ei higista avalikes kohtades. «Ma ei higista peaaegu üldse, sama oli ka minevikus, ma ei higistanud ka siis,» teatas prints.

Prints Andrew 3. novembril 2019 Bangkokis, kus toimus Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni ärikonverents.
Prints Andrew 3. novembril 2019 Bangkokis, kus toimus Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni ärikonverents. Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP/Scanpix

Printsi sõnul kaotas ta higistamisvõime 1982. aastal Falklandi sõjas, kui ta organismis tekkis pingelise olukorra tagajärel liigselt adrenaliini. 

Briti ajakirjanikud otsisid pärast prints Andrew intervjuud välja fotod ja videod, millel on printsi näha 2009.–2010. aasta paiku tantsupõrandal higistamas, tantsides siis teismeliste tüdrukutega.  

Oli väljaandeid, mille ajakirjanikud uurisid arstidelt, kas traumaatiline kogemus või suur adrenaliinikogus võib organismi mõjutada nii, et inimene ei saa enam higistada ning nad said eitava vastuse.

Prints Andrew intervjuus kerkis esile foto, millel ta on koos Virginia Giuffrega. Giuffre sõnul tehti foto Londoni klubis, kus nad pidutsesid, kuid Andrew sõnul on tegemist võltsinguga. Printsi teatel ei ole ta kunagi Giuffrega kohtunud ega tunne seda naist.

Prints Andrew' ja Epsteini kohtumised ei piirdunud vaid paari korraga Londoni klubis, vaid nende vahel oli tugevam side. Nende esmakohtumine toimus 1990. aastate lõpul ja neist said kiiresti sõbrad. Kahe mehe tutvusringkonda kuulus mitmeid mõjuvõimsaid ja rikkaid mehi ja naisi, kaasa arvatud Epsteini tollane kallim Ghislane Maxwell.

Epstein ja Maxwell osalesid 2000. aastal prints Andrew 40. sünnipäevapeol Londonis. Sellest peost on fotosid ning pildid on ka sellest, kui Andrew oli Epsteini mitmes villas külaline.

USA kohus mõistis Epsteini 2008 seksuaalkuritegude eest vangi, kuid ta pääses üsna lühikese karistusega. Prints Andrew suhtles sel ajal Epsteiniga edasi.

New Yorgi prokurör Geoffrey Berman näitamas 8. juulil 2019 toimunud pressikonverentsil Jefferey Epsteini fotot.
New Yorgi prokurör Geoffrey Berman näitamas 8. juulil 2019 toimunud pressikonverentsil Jefferey Epsteini fotot. Foto: STEPHANIE KEITH/AFP/scanpix

Epstein tundis ka prints Andrew naist, Yorki hertsoginnat Sarah’t. 2011. aastal laenas Epstein rahahädas hertsoginnale kümneid tuhandeid naelu, mille naine hiljem tagasi maksis. Sarah tunnistas hiljem, et ta ei oleks pidanud seksuaalkuritegudes süüdi mõistetud mehelt raha laenama.

USA politsei arreteeris Epsteini selle aasta juuli alguses ja ta pandi New Yorgi Metropolitan Correctional Centeri vanglasse, kus ta oli mõnda aega enesetapuvalve all.

New Yorgi Metropolitan Correctional Center vangla, mille ühest kongist leiti Jeffery Epstein 10. augustil 2019 surnuna.
New Yorgi Metropolitan Correctional Center vangla, mille ühest kongist leiti Jeffery Epstein 10. augustil 2019 surnuna. Foto: DON EMMERT/AFP/SCANPIX

Epstein leiti 10. augustil ta kongist surnuna. Miljonäri surnukeha lahanud patoloogide teatel tegi ta enesetapu. Kuid pärast ta surma läksid liikvele jutud, et oli küllalt neid, kes soovisid Epsteini surma, kuna oleks võinud tulla ilmsiks, et ka nemad kasutasid alaealisi tüdrukuid seksuaalselt ära.

USA meedia teatel oli Epsteini kaelal märke, mis viitasid, et ta poodi üles ja ta ei tapnud end ise.

Epsteini seksiimperiumis toimunu uurimine jätkub ta surmast hoolimata. Enne surma süüdistati teda mitme alla 18-aastase tüdruku vägistamises ja inimkaubaduses. Kõik need juhtumid leidsid aset 2000. aastate alguses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles