Uuring: juust võib tekitada samasugust sõltuvust nagu uimastid

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Juust teeb kõik paremaks: olgu õrnalt sulanuna pitsa peal või väike snäkk veiniklaasi kõrval — juba mõtegi paneb nii mõnegi südame kiiremini tuksuma. Nüüd aga kõnelevad Ameerika arstid, et juust sisaldab aineid, mille toime on võrreldav uimastitega, tekitades sõltuvust. 

«Juust teeb paksuks ja sõltuvaks,» väidab dr Neal Barnard, meditsiiniprofessor George Washingtoni ülikooli meditsiinikoolist. Asi pole aga tema sõnul sugugi üksnes juustu suurepärases maitses, vaid ka kindlates piimaproteiinides, mis toimivad meie kehale sarnaselt nõrga opiaadiga. Sellest ka toiduaine kõrge sõltuvuspotentsiaal, mida ekspert võrdleb koguni heroiiniga. 

Aga kui veel detailsemalt rääkida, siis sisaldab juust proteiini nimega kaseiin. Seedimise ajal maos moodustub aine nimega kasomorfiin ja just see stimuleerib teatud retseptoreid aju preemiakeskuses, mis tekitavad umbes samasuguseid heaolutundeid nagu uimasteid pruukides. Seda kinnitab ka Michigani ülikooli uuring aastast 2017. Toime pole juhuslik: loomariigis aitab kasomorfiin vastsündinuid rahustada ja sidet emaga tugevdada. Dr Barnardi sõnul sisaldab Cheddar kõige suuremat proteiinikontsentratsiooni ja sellega on tal juustumaailmas ka suurim sõltuvusfaktor. 

«Juust teeb paksuks»

Samuti ei soovita doktor juustu neile, kes tahavad kaalust alla võtta. Dr Barnard ütleb, et see sisaldab rohkem kaloreid kui limonaad ja rohkem soola kui kartulikrõpsud. Sealjuures on paljud kalorid pärit loomsetest rasvadest ja need salvestatakse kiiresti keha rasvavarudes. Lisaks aeglustub ainevahetus ja on seega otseselt seotud ülekaaluga. 

Rasva ja soola kombinatsioon olevat kasomorfiini kõrval ka selles süüdi, et me ei suuda juustusöömist lõpetada. Seega ehtne nõiaring. Samuti öeldakse uuringus, et küllastunud rasvhapped lasevad kahjulikul kolesteroolitasemel veres tõusta ja soodustavad seega südame-veresoonkonnahaigusi. Et juust olevat tervislik (kaltsium tugevatele luudele ja hammastele ning valk lihastele) olevat seega vaid müüt, kui seda piimatoodet suurtes kogustes tarbida, kirjutab Elle. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles